Hrvat Pecik vlasnik 586 mil. € u dionicama Telekoma Austrije

Autor: Bernard Ivezić , 01. prosinac 2011. u 22:00

Tržišna vrijednost vlasnika Vipneta u posljednjih je godinu dana pala za petinu, na 3,71 milijardu eura

Ronny Ljubomir Pecik, austrijski investitor rodom iz Varaždina koji se sa svoje 2,4 milijarde eura kapitala predstavlja kao najbogatiji Hrvat, za austrijsku je vladu postao “novi snažni partner” u slučaju da dođe do privatizacije Telekoma Austrije. Maria Fekter, austrijska ministrica financija izjavila je za Bloomberg da se nada da će zahvaljujući Peciku Telekom Austrija dobiti na vrijednosti.Dionica Telekoma Austrije, vlasnika Vipneta u Hrvatskoj, u posljednjih je godinu dana pala za petinu čime se tržišna vrijednost kompanije spustila na 3,71 milijardu eura. No, počela je rasti nakon što se doznalo da je Pecikova privatna zaklada RPR povisila svoj udio s 5,5 na 15,8 posto udjela u operateru i postala drugi najveći dioničar nakon državnog ÖIAG-a koji drži 28,4 posto.

Tamna strana
“Imamo novog snažnog partnera koji će donijeti menadžerski know-how i, nadam se, kad ponovo razmotrimo prodaju državnog udjela da će on biti vrijedniji”, kazala je Fekter Bloombergu. Dodala je da se Austrija mora pripremiti za buduće privatizacije kako bi osigurala najbolju cijenu za svoju imovinu. Priču o Ronnyju Ljubomiru Peciku u Hrvatskoj je prvi prenio Večernji list koji navodi da najbogatiji Hrvat od 1965. sa obitelji živi u Beču. Kao devetnaestogodišnjak zaposlio se u IBM-u, nakon čega otkriva svoju strast – mešetarenje na burzi. Potom se prebacio u Bank Austria gdje radi kao trgovac opcijama da bi zatim pokrenuo vlastitu banku u kojoj je kroz investicije napravio 145,3 milijuna eura prihoda. Godine 2000. kupio je M&A Bank, a zatim svoj portfelj širi na čeličane, tekstilnu grupu Saurer, SkyEurope i njemačku visokotehnološku tvrtku M+W Zander. Ima i udjele u švicarskim tvrtkama Holcimu, Swiss Re-u i Reiteru. Trend Magazin procjenjuje Pecikovu imovinu na 2,4 milijarde eura.

Priča o Peciku ima i svoju manje svijetlu stranu. U Švicarskoj ga se tereti za kršenje Zakona o financijskom trgovanju prilikom nadmetanja za kupnju tvrtke Sulzer, a austrijski mediji povezuju ga i s Mirkom Kovatsom, čiji je A-Tec otišao u stečaj navodno po ne baš tako jasnim okolnostima i to neposredno prije no što je u Hrvatskoj trebao kupiti brodogradilište 3. maj. Austrijski list Wirtschaftsblatt navodi da Mirko Kovats također želi kupiti udio u Telekomu Austrije. Kovats je šefu ÖIAG Markusu Beyreru uputio pismo u kojem tvrdi da ima kupca iz Omana, navodno tamošnjeg sultana Qaboos bin Saida al Saida, za 30 posto operatera. No, ÖIAG je službeno objavio da svoj udio u telekomu promatra kao dugoročno ulaganje.

Telenorova posla
U austrijskim medijima nagađa se da Ronny Pecik već sad ima barem 20 posto dionica Telekoma Austrije kroz svoje tvrtke kćeri, među inima i kroz Everest Investment iz Beča, a u kojem nisu bili raspoloženi za komentar. Mediji navode da Pecik svoj udio planira dodatno povećati kroz privatizaciju, a zatim prodati norveškom Telenoru i to za najmanje 11,5 eura po dionici dok ona trenutno vrijedi 8,61 euro. Njegov trenutni udio vrijedi 586,1 milijun eura. Operaciju navodno financijski podupire Naguib Sawiris, bivši čelnik egipatskog Orascoma prije nego što ga je Boris Nemšić kupio za ruski VimpelCom. Ronny Pecik to opovrgava tvrdeći da zastupa sam sebe dok za Sawirisa kaže da je on tek financijski ulagač u njegovu tvrtku Marathon Zwei, koja također kupuje dionice Telekoma Austrije. Boris Nemšić, dobar poznavatelj prilika u telekom sektoru u Austriji nije bio dostupan za komentar.

Prognoze

U Vipnetu ne očekuju promjene
U Vipnetu, čiji je Telekom Austrija 100-postotni vlasnik, kažu da promjene među dioničarima dosad nisu imale utjecaja na njihovo poslovanje. “Telekom Austria Grupa je izlistana na burzi u Beču i ranije promjene u vlasničkoj strukturi zbog prometa dionicama na burzi nikada nisu imali utjecaja na poslovanje Vipneta u Hrvatskoj, pa isto očekujemo i u ovom slučaju”, kažu u Vipnetu na čijem je čelu Mladen Pejković.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Lova je od kopta Sawirisa,a vjerovatno i od Mubarakova režima oprana preko Austrije.Roni je jak igrač ali nije baš toliko.
ČIsto da vidite ko je lik,vuče na faraone-
http://en.wikipedia.org/wiki/Naguib_Sawiris

Jbt, Zagorec? Ko bi ga rekel—–!?

New Report

Close