Grupacija Pivac u sljedeće dvije godine udvostručuje proizvodnju

Autor: Poslovni.hr , 09. svibanj 2018. u 14:26
FOTO: Press

Cilj je do 2019. godine povećati broj tovljenika na 200.000, a sve to kako bi, poštujući načela sljedivosti i transparentnosti, hrvatskim kupcima i ubuduće osigurali domaće meso vrhunske kvalitete.

Mesna industrija Vajda iz Čakovca obilježila je 50. obljetnicu kooperacije s domaćim uzgajivačima svinja te najavila daljnje planove povećanja godišnjeg kapaciteta, koji bi do kraja ove godine trebao porasti na 150.000 tovljenika. Upravo je kvalitetna suradnja s više od 70 kooperanata iz Međimurske, Varaždinske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije jedan od temelja uspjeha poslovanja Vajde, kao i čitave Grupacije Pivac, a na panel-raspravama održanima u povodu obljetnice razgovaralo se o izazovima u domaćoj svinjogojskoj proizvodnji te novom modelu kooperacije. U razgovoru su uz predstavnike Vajde i Grupacije Pivac sudjelovali Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, Željko Mahnet, načelnik Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne agencije, Branko Bobetić, direktor gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar, Saša Legen, direktor Bioinstituta, Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske te Vjeko Balent i Tihomir Papac, kooperanti Mesne industrije Vajda.

„Brojke koje ostvarujemo velik su uspjeh uzme li se u obzir da Hrvatska već niz godina bilježi pad domaće proizvodnje. Kako bismo zaustavili taj negativni trend, ulaskom u Grupaciju Pivac intenzivno smo krenuli u povećanje kapaciteta vlastitog uzgoja i širenje kooperacije sa svim OPG-ovima zainteresiranima za suradnju. Cilj je našeg velikog projekta revitalizacije svinjogojske proizvodnje povećati proizvodnju s 40.000 tovljenika iz 2016. godine na 150.000 do kraja ove te 200.000 do kraja 2019. godine. Povećanjem kapaciteta vlastitog uzgoja dajemo prilog revitalizaciji stočarstva i općenito agrara u Hrvatskoj“, naglasio je Vladimir Mesarić, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda.

Za daljnji razvoj domaćeg svinjogojstva potrebna je moderna mesna industrija sa suvremenim tehničko-tehnološkim rješenjima u svim fazama proizvodnje. U skladu s tim, do kraja ove godine u Mesnoj industriji Vajda bit će realiziran ukupno 50 milijuna kuna vrijedan investicijski projekt dogradnje, rekonstrukcije i modernizacije proizvodnog pogona, nabave strojeva i opreme za proizvodnju, proširenja skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizacije rashladnog sustava. Primarna je svrha ovih investicija upravo stvaranje uvjeta za povećanje kooperantskog uzgoja tovnih svinja. Konačni je cilj omogućiti maksimalno korištenje domaće sirovine u Vajdi, ali i ostalim članicama Grupacije Pivac, kao i otvaranje novih radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close