Gisdata otpušta ljude zbog prekida ulaganja u tehnologiju

Autor: Ana Lučin , 20. siječanj 2011. u 22:00

Većina investicija u suvremene sustave u Hrvatskoj zastala je prošle godine zbog čega se Gisdata okreće izvoznim poslovima

Informatička tvrtka GDi Gisdata grupa prošli je tjedan otpustila nekoliko zaposlenika u Hrvatskoj, i to samo par dana nakon što je s ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske sklopila unosan ugovor o isporuci informacijskog sustava za prostorno planiranje. U GDi Gisdati tvrde kako su na takvu odluku bili primorani zbog lošeg stanja na hrvatskom tržištu visokotehnoloških rješenja. Prema riječima vlasnika i predsjednika Uprave GDi Gisdata grupe Borana Lončarića, ta tvrtka u Hrvatskoj ostvaruje polovicu ukupnih prihoda te u našoj državi zapošljava više od 50% kadrova.

Realna mjera
“Da, točno je da smo nakon dužih analiza i iscrpljivanja ostalih realnih mogućnosti ukinuli neka radna mjesta u našim razvojnim i implementacijskim centrima u Zagrebu i Rijeci, te u administraciji. Ali, neka smo redefinirali, odnosno djelatnicima ponudili alternativna radna mjesta”, kaže Lončarić, dodajući kako je ukidanje radnih mjesta bolna, ali realna mjera restrukturiranja. Pojašnjava da hrvatsko tržište visoko tehnoloških rješenja trenutno ima slabije trendove od svih ostalih tržišta na kojima je GDi Gisdata prisutna. Mnoge investicije u suvremene tehnologije, navodi Lončarić, u Hrvatskoj su zastale već prošle godine. Iako ih investitori ne otkazuju, kako tvrdi, stalno ih redefiniraju, usporavaju i razvlače na duže vremensko razdoblje, čime se potreba za visokotehnološkom radnom snagom smanjuje.“Primjerice, jedan je veliki investitor zastao u daljnjim odlukama nakon što smo dosegli oko 80% izvedenih ukupnih funkcija jednog većeg sustava tijekom godinu dana rada i nakon što smo ga pred ljeto prošle godine uspješno pustili u puni rad”, ističe Lončarić. Od tog trenutka, pojašnjava, tim za izvođenje projekta, sastavljen od 17 inženjera, nema nikakvu informaciju o daljnjim namjerama investitora. “Sa svoje strane učinili smo sve što smo mogli da te ljude održimo i zaposlimo. Upravo za njih pregovaramo izvozne poslove, dok investitor u Hrvatskoj i dalje razmišlja što i kako dalje s preostalih 20% projekta i slijedećim fazama razvoja”, govori Lončarić. Projektni tim trebalo je, dodaje, šest mjeseci bez posla zadržati u Hrvatskoj.

Velika investicija
“To je bila naša velika interna investicija u održanje visokotehnoloških radnih mjesta, koju smo iznijeli potpuno sami”, kaže vlasnik GDi Gisdata grupe. Kada bi gledali isključivo stanje na hrvatskom tržištu i kada Gisdata ne bi bila u prilici zapošljavati domaći kadar na izvoznim poslovima, bili bi, priznaje Lončarić, prisiljeni ukinuti i veći broj radnih mjesta. “Procjenjujemo i nadamo se da će se situacija na domaćem tržištu popraviti 2012. ili realno 2013.”, navodi Lončarić. Procjenjuje da će ove godine zbog rasta i razvoja poslovanja u drugim zemljama, prihodi Gisdate iz inozemstva iznositi 60% ukupnih prihoda, dok bi 2012. trebao biti veći od 70%.

Prilagođavanje

Zapošljavanje izvan Hrvatske
Gotovo sva ukinuta radna mjesta vezana su uz hrvatsko tržište, kaže Lončarić. No, istovremeno su otvorena nova radna mjesta za stručnjake drugih profila, namijenjena izvoznim poslovima. “Ukidanje radnih mjesta odraz je prilagođavanja realnostima na tržištu i svojevrsnog restrukturiranja profila stručnjaka, dok nam istodobno raste izvoz”, kaže Lončarić.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Onog trna kad je drug Stanislav Janjac došao u Gisdata-u sve je krenulo loše, isti scenariji je bio s njim i u Siemens-a. Pogledajte gdje je sada Siemens.

Poštovani
kako ste u Vašem članku naveli dosta neistina smatrao sam svoj dužnošću odgovoritiVam. Dakle gosp. Janjac nije nikakav uspješni manager kako ga Vi predstavljate već jako nemoralna i nekompetentna osoba koja je svojim radom (bolje reči neradom) uništila odjel Siemens-a na čijem je čelu bio. Zar Vam nije logično da je ostao na kormilu odjela kojeg je tako dobro vodio, ne on je napustio brod kad je vidio da tone, a tone zato jer je isti selektirao kadrove ne po sposobnosti već po podobnosti. Možete se sami uvjeriti vrlo lako da je isti zapošljavao po svojoj preporuci od rodbine do “manekenki”. Kao osoba je izrazito zao i pokvaren ne možete se pouzdati u niti jednu riječ koju vam kaže, a kao stručnjak je nula! Njegov jedini način rada je gaženje po drugima da bi se uspeo na višu poziciju. U prilog mojim tvrdnjama je činjenica da ga u Siemens-u nitko nije volio! Dakle bezskrupulozni karijerista koji kad upropasti firmu u kojoj radi samo pređe u drugu. Toliko o njegovoj kompetenciji a firma Gisdata će se vrlo brzo u to uvjeriti. Dobar je samo u sastančenju i ponavljanju par naučenih managerskih fraza tipa: milestone, eskalirati, delegirati, effort, know how. To je jedino što zna raditi.

Da, Josip Loncaric je bio čovjek, a ovaj lik… je bas to “lik”… i nista drugo. Cuo sam od nekih ljudi da pricaju da je ovaj frajer pao sa marsa… blago receno.

Imao sam priliku raditi za osnivača ove firme, oca Borana Lončarića, čovjeka koji se više nigdje ne spominje a pokrenuo je čitav posao, pravog vizionara… ovaj tu lik je parodija… nažalost, svojim nestručnim vodstvom nekad perspektivnu firmu vodi ravno u propast. Izjave su mu potpuno kontradiktorne, kao i postupci. Prava šteta… toliko godina ulaganja u ljude koji su glavni pokretač svake firme i ovaj ih otpušta… tu nešto gadno ne štima.

New Report

Close