Finvest otpušta još ljudi, ali ne onoliko koliko se priča

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2013. u 13:47
Marijan Filipović (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Vlasnik Finvesta negira najave da će iz tvrtke biti otpušteno još stotinjak radnika, i to pretežno žena.

Priča o prenošenju vlasništva nad čabarskom tvrtkom Finvest na Zakladu iz koje pojedinci neće moći izvlačiti profit, a radnici će biti u prvom planu još nije ni blizu sretnom završetku, piše Jutarnji list. Zbog dugova i problema u kojima se našlo Finvestovo temeljno poslovanje u drvnoj industriji, iz tvrtke je, kao tehnološki višak, otpušteno i zbrinuto 46 od ukupno 350 djelatnika.

Iako je to prvotno najavljivao, tvrtka još nije prebačena pod upravljanje Zaklade, već je i dalje privatna, a kako je Jutarnjem priznao sam vlasnik, restrukturiranje je bilo nužno da bi se uopće osigurao njen opstanak. Od darivanja stečene imovine svom kraju, ostavljanja tvrtke Zakladi – koju je osnovao prije desetak godina, oročivši milijun eura za stipendije čabarskim studentima – nije odustao, već je povukao određene poteze u tom smjeru.

„Kako sam i najavio da ću svu svoju imovinu oporučno ostaviti Zakladi, tako sam napravio javnu oporuku koja sadrži ovu moju želju i odluku. Zaklada će biti vlasnik sve te imovine, dok će poduzećem u mojem većinskom vlasništvu upravljati menadžeri, odnosno Uprava. Kao što je poznato, Skupština bira Nadzorni odbor, a NO bira Upravu. Dakle, ne radi se ni o kakvom radničkom samoupravljanju, kako su to prezentirali neki mediji. Kvalitetnim rukovođenjem razvija se poduzeće koje stvara profit, zapošljava ljude i plaćanjem obveza državi te lokalnoj samoupravi doprinosi razvoju kraja u kojem se nalazi“, rekao je Marijan Filipović.

Vlasnik Finvesta negira najave da će iz tvrtke biti otpušteno još stotinjak radnika, i to pretežno žena. „Ne, brojka sigurno neće biti tolika. Bit će to možda 20-ak ljudi. To se sigurno neće odnositi samo na žene. One su sposobne, poštene i vrijedne radnice, u mnogim slučajevima sposobnije i vrednije od muškaraca“, kaže Filipović.

Komentirajte prvi

New Report

Close