Elda gradi drugu tvornicu tekućina za e-cigarete

Autor: Vedran Balen/VL , 03. siječanj 2017. u 22:00
Vlasnik Elde Dario Marenić/Ivica Galović/PIXSELL

Lani su sagradili proizvodni pogon vrijedan 24,5 mil. kuna, a planiraju novu investiciju.

Nakon što su lani sagradili 24,5 milijuna kuna vrijedan proizvodni pogon i prvi specijalizirani europski laboratorij za analizu e-tekućina i cigareta, u novogradiškoj Eldi već pripremaju novu veliku investiciju. U ožujku ove godine počet će graditi novu tvornicu za farmaceutsku proizvodnju s razvojnim laboratorijem na površini od 2400 četvornih metara, u kojoj će se zaposliti najmanje 30 novih radnika, većinom farmaceutskih i kemijskih inženjera.

Sama gradnja stajat će oko 15,5 milijuna kuna, pri čemu u tvrtki ponovno računaju i na 30 do 45 posto novca iz europskih fondova, dok bi ostalo financirali vlastitim novcem. "U novoj ćemo tvornici proizvoditi farmaceutske pripravke i tekućine za elektroničke cigarete farmaceutske kvalitete. Potražnja za našim proizvodima na svjetskom je tržištu sve veća. Stoga želimo dodatno proširiti kapacitete, bez obzira na sve sagrađeno protekle godine", kaže vlasnik Dario Marenić te dodaje kako bi radovi trebali trajati oko 18 mjeseci.

Privatnim se biznisom Marenić počeo baviti prije 35 godina, a u proizvodnju tekućina za e-cigarete upustio se 2008.  Ta uspješna mala slavonska tvrtka jedan je od najvećih europskih proizvođača u svojoj branši. Trenutačno zapošljava 46 radnika, a proizvode izvozi u više od 80 zemalja. Nakon što su joj u 2015. ukupni prihodi narasli na 11,5 milijuna kuna, prošle godine probila je brojku od 20 milijuna kuna, a čista dobit je oko 35 posto veća nego godinu prije.

Tvrtka najavljuje i nove projekte vezane uz farmaceutiku, koji će biti realizirani u razdoblju od tri do pet godina na kupljenom zemljištu u industrijskom parku u Novoj Gradiški. Projekti koji se planiraju su nikotinski pripravci za smanjivanje ovisnosti. Tako će odmah nakon završetka gradnje tvornice farmaceutskih pripravaka početi projektiranje tvornice za preradu duhanskog lista u nikotin i arome. "Želimo nastaviti razvojni ciklus", ističe Marenić.

Komentirajte prvi

New Report

Close