Eko-etno centru Adica više od pola milijuna eura

Autor: Ksenija Kale , 16. travanj 2012. u 22:00

Cilj projekta koji je trajao 14 mjeseci je razvoj i unapređenje turističke aktivnosti i stvaranje ekonomske aktivnosti u vezi s novim turističkim proizvodom

Grad Vukovar je povukao 585.394 eura iz pretpristupnog programa Europske unije IPA III C za projekt pod nazivom “Razvoj novoga turističkog proizvoda ‘Eko-etno centar Adica’”. Zahvaljujući tome projektu vrijednom ukupno 781.777 eura, od čega Europska unija financira gotovo 75 posto, potaknut je društveno-ekonomski razvoj ove županije te poboljšana i proširena lokalna turistička ponudu u Vukovaru.To se postiglo povezivanjem Eko-etno centra s gradskom glavnom mrežom, gradnjom parkirališta i cesta i revitalizacijom parka Adica. U opisu projekta se navodi da se time željela razviti i poboljšati turistička infrastruktura i stvoriti ekonomska aktivnost oko novog turističkog proizvoda “Eko-eto centar Adica”.

Novi turistički proizvod
Projekt je trajao 14 mjeseci, počeo je u prosincu 2010. godine, a završen je 9. veljače ove godine. Riječ je o novom turističkom proizvodu za Vukovarsko-srijemsku županiju koji spaja ljepote Vukovara s novoizgrađenom i nužnom javnom infrastrukturom. Cilj Eko-etno centra Adica je pridonijeti poboljšanju i širenju turističke ponude grada Vukovara kroz ponudu restorana i vinskog podruma za posjetitelje, a uređena je i vanjska terasa na kojoj će se promovirati autohtoni proizvodi s ovih prostora, te prostorije za održavanje radionica iz starih zanata kao i svlačionice za sportaše. Potencijalni korisnici ovog centra su mala i srednja poduzeća s područja grada Vukovara, polaznici obuka koje će se ovdje održavati, a Vukovarci će ovdje moći pronaći i zaposlenje.

Pripremili projekt bez konzultanata
“Nismo imali problema u pripremi i provedbi projekta, sve smo napravili što je trebalo. Dosta toga se izgradilo, kanalizacija, ceste, staze, dječje igralište, parkinzi, asfaltirani nogostupi, uređena je šuma”, ističe za Poslovni dnevnik voditelj projekta Dragan Njegić te pritom dodaje da usluge konzultanata u pripremi i provedbi projekta nisu koristili.Što se tiče aktivnosti, Njegić naglašava da su u sklopu projekta među ostalim imali i obuku o poduzetništvu u turizmu te izradi tradicionalnih rukotvorina. Navodi da je ovaj projekt poseban i po tome što mu je jedna od temeljnih misija spasiti od zaborava stare zanate ručnoga rada, poput zlatoveza i svilenog veza ili izrade suvenira od drva i kože, što je osobito dobra prilika za radno osposobljavanje žena koje će kroz razne radionice moći savladati tehnike ručnih radova. Osim revitalizacije parka Adica, namjera je bila u Eko-etno centru Adica bilo pružiti i tehničku pomoć Gradskoj upravi, povećati angažman u promociji županije, ali i organizirati 4. etno sajam Vukovar u Adici. “U sklopu turističke ponude kupili smo i novi turistički vlakić kojemu se smisao povezivanja centra s Adicom, a koji je stigao u prosincu prošle godine”, tvrdi Njegić. Napominja da vlakić može primiti 58 ljudi a ima i invalidsko mjesto, a vozi od centra do Adice.

Uštedjeli za turistički vlakić
“Turistički vlakić nije bio otpočetka u planu, no budući da smo uštedjeli gotovo 200.000 eura, odlučili smo ga kupiti što smo i uspjeli realizirati”, napominje voditelj projekta. Što se pak tiče očekivanih rezultata projekta, njime je predviđeno i da najmanje 35 malih i srednjih poduzeća, 20 nezaposlenih, 20 učenika ili studenata i pet institucija bude obučeno za poduzetništvo u turizmu čime će se poboljšati njihov razvoj i poslovni kapaciteti. Projekt također predviđa stvaranje najmanje četiri mala i srednja poduzeća te otvaranje 20 novih radnih mjesta unutar jedne godine po završetku projekta “Eko-etno centar Adica”.

O projektu

Proširena turistička ponuda
Projektom je poboljšana i proširena turistička ponuda u Vukovaru zahvaljujući povezivanju Eko-etno centra s gradskom glavnom mrežom.

Korisnici centra
Potencijalni korisnici ovoga centra su mala i srednja poduzeća s područja grada Vukovara, ali i polaznici obuka koje će se ovdje održavati te Vukovarci koji će ovdje moći pronaći i zaposlenje.

Trajanje projekta
Projekt je završen 9. veljače ove godine a trajao je 14 mjeseci.



Polaznici će kroz radionice moći svladati razne tehnike ručnog rada

Komentirajte prvi

New Report

Close