E-narudžbenica i račun skraćuju dostavu za dva do šest tjedana

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 03. listopad 2012. u 21:59
Cassi Belazouz i Pierre Georget (desno) na GS1

Međunarodna konferencija o elektroničkom poslovanju

Kada bi naručitelj dobavljaču uputio elektroničku narudžbenicu, a ovaj njemu vratio elektronički račun, vrijeme dostave robe skratilo bi se za dva do šest tjedana.

Ovaj podatak mogao se u srijedu u zagrebačkom hotelu Westin čuti nekoliko puta od govornika Međunarodne konferencije o elektroničkom poslovanju "Prednosti korištenja globalnih rješenja i standarda u poslovnom i javnom sektoru" koje su organizirali GS1 Croatia – Hrvatsko udruženje za automatsku identifikaciju, elektroničku razmjenu podataka i upravljanje poslovnim procesima te Hrvatska udruga poslodavaca uz medijsko pokroviteljstvo Poslovnog dnevnika. "Belgijski lanac trgovina Cora godišnje šalje milijun narudžbi. Zamislite koliko bi to bilo posla kada bi se sve narudžbe ručno ispunjavale. Ovako oni imaju proizvode koje prodaju unesene u naš GDSN internetski katalog i tako komuniciraju s dobavljačima", kaže Pierre Georget, direktor neprofitne organizacije GS1 Francuska. Slično je i s onim malo modernijim hrvatskim tvrtkama.

Marina Šimunić iz zagrebačke tvrtke Naše Klasje spomenula je kako njihova tvrtka komunicira s četiri maloprodajna lanca, koji čine 35% njihovih narudžbi, isključivo internetom. Tako, na primjer, posljednjih godina s Konzumom i Dionom nisu imali, kaže, ni jedne pogreške u izdavanju računa. Postupak im je znatno smanjio i vrijeme potrebno za obavljanje tog posla te uštedio novac. "Kada smo mjerili, došli smo do podatka da našem radniku treba dvije minute manje da napiše e-račun nego obični. Na kraju ispadne da se e-sustav u koji ste uložili da biste mogli komunicirati isplati za tri mjeseca", kaže Šimunić.

Komentirajte prvi

New Report

Close