Dobitnici ‘Hrvatske kvalitete’ jednaki su herojima iz 1991.

Autor: Darko Bičak , 19. veljača 2009. u 22:00

Hrvatska gospodarska komora dodijelila priznanja za šesnaest tvrtki za ‘Hrvatsku kvalitetu’ i ‘Izvorno hrvatsko’

Kada predsjednik najmoćnije zemlje svijeta koja je izmislila liberalni kapitalizam kaže “Buy American” i tvrdi da je to način izlaska iz krize, onda moramo biti ponosni na naš projekt Kupujmo hrvatsko koji smo pokrenuli prije više od 10 godina. Kritike koje smo proteklih godina dobivali zbog toga i optužbe za protekcionizam sada su pale u vodu, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević. To je rekao u četvrtak prilikom dodjele novih znakova Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta u Zagrebu.

Povjerenje kupaca
Vidošević je kazao da su znakovi nacionalne kvalitete i izvornosti posebno važni u kriznim vremenima kada dolazi do smanjene potrošnje te potrošači pomno biraju što će i koliko čega kupiti. “Tvrtke sve više znakove Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta koriste u svojim marketinškim kampanjama u elektroničkim medijima i tisku. U krizi ti znakovi znače dodatno povjerenje kupaca”, tvrdi Vidošević. Predsjednik HGK osvrnuo se tom prigodom i na najnoviju krizu na relaciji Hrvatska narodna banka i poslovne banke govoreći da si Hrvatska ne bi smjela dopustiti da joj drugi kroje financijsku politiku. Tim više, kaže Vidošević, što su posljednjih tjedana i mjeseci pale posljednje vrijednosti ekonomskog liberalizma u Europi – državni intervencionizam i subvencija kupnje domaćih automobila unutar pojedinih zemalja EU. Iako se još ne zna hoće li predsjednik Komore ući u utrku za predsjednika Hrvatske, u više se navrata tijekom svečanosti u HGK-u dotaknuo politike i privatizacije. “Posebno nećemo primati financijske kritike od onih koji sada sude našim generalima u Haagu zato što smo bili ‘čvrsti’ kad je to trebalo. Istodobno kad smo ratovali i bili ‘čvrsti’, oni su pokupovali naše banke”, kaže Nadan Vidošević. Iako je stao na stranu HNB-a u bankarskom sukobu, Vidošević je jasan i glede tečajne politike središnje banke. “Izgleda da je najveći problem kreatora domaće gospodarske politike kako će dužnici vraćati svoje kredite. Ne vidim zašto bi se trebali oni koji su bili neodgovorni i zaduživali se preko svake mjere i vlastitih mogućnosti stavljati ispred žrtava takvog tečaja, proizvođača i izvoznika”, kazao je Vidošević.

‘Hrvatski heroji’
Dobitnicima priznanja, ukupno 16 hrvatskih tvrtki, prvi čovjek HGK poručio je da su oni hrvatski heroji koji su ovih dana Hrvatskoj potrebni kao što su bili potrebni i 1991. godine usred rata. Novi nositelji znaka Hrvatska kvaliteta su Carlsbergovo pivo Pan lagan, Fresssh by Ožujsko, Alkarska salama, Domaća dimljena šunka MI Kudelić iz Bedenice, Slatinski kulen i Domaća slatinska kobasica Mesoprerade iz Slatine. Holcim je dobio znak za četiri vrste svoje cementa, a jedna od tvrtki iz njihove grupe i za svoje agrogranule i mikrogranule. Prehrambenim dobitnicima znaka Hrvatska kvaliteta pridružuju se i Mesnice Fiolić za svoj kulen te kobasice. Od neprehrambenih proizvoda Hrvatsku kvalitetu postigli su Ventilator – TVUS sa svojim aksijalnim i centrafugalnim ventilatorom, Vargon s rebrastim kanalizacijskim cijevima te Prestige za svoje osvježivače zraka Shake. Ghetaldus će znak Hrvatska kvaliteta koristiti na svojim dioptrijskim okvirima kao i za dioptrijske leće. Bjelovarski Miloc je dobio znak kvalitete za Degeniu Velebiticu kao standard održavanje klimatizacije. Smrznuti kvarnerski škamp, Dalmatinski pršut Mel te Mesopreradin Slavonski kulen okitili su se priznanjem Izvorno hrvatsko. Badelov Pelinkovac i Lećevački sir MILS mljekare također su izvorni domaći proizvodi. Školska knjiga dobila je priznanje za brendove Modra lasta i Smib.

Priznanja

Sektor hrane
Znak Hrvatske kvalitete i Izvorno hrvatsko nosi ukupno 312 proizvoda. Dosad je 208 proizvoda nagrađeno s HK-om i 104 njih s IH-om. Najviše znakova, čak 55% ili 172 znaka, dodijeljeno je u sektoru hrane.

Male tvrtke
Certifikatom HK i IZ okitilo se ukupno 171 tvrtka. Najviše je malih tvrtki, 42%, a slijede srednje sa 21% i velike sa 27%.

Komentari (3)
Pogledajte sve

“Kritike koje smo proteklih godina dobivali zbog toga i optužbe za protekcionizam sada su pale u vodu…” Zašto? Protektionizam vodi do ekonomske štete za većinu građana Hrvatske, bez obzira na protekcionizam drugih zemalja. Postoje li nešto manje glupo ako se više zemalja bave nekim glupostima? Kad je Hrvatska postaje član EU, onda ćemo vidjeti koliko vrijedi “hrvatska kvaliteta” bez onog protekcionizma koji nas danas “štiti” od jeftinijih i boljih stranih roba. Ako se ne slažete, onda objasnite kako je moguće da je talijansko vino jeftinije u sjevernoj Europi nego u susjednoj Hrvatskoj… Protekcionizam je ništa drugo nego prijeneti bogastvo građana u džep hrvatskih poduzetnika.

Ovaj je stvarno priča nebuloza i vrijeme je da se makne iz HGK jer ništa nije pametno napravio za gospodarstvo.

E, dakle, ove eskapade šefa HGK ni pas s maslom ne bi probavio!
Kakve veze dodjela priznanja Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko ima sa Haagom, suđenjem generalima i privatizacijom? – S ovim zadnjim možda i ima jer je privatizacija (svaku) komorsku prigodu bezočno zlorabiti za vlastite političke ambicije … A što li tek reći kad se veliki ratni heroj prisjeća “kad SMO ratovali… a ONI su pokupovali naše banke”???
Nadam se samo da će se u slučaju da se odvaži na predsjedničku kandidaturu netko ipak malo pomnije pozabaviti aferama koje su strpane u ladice stvarajući dojam da su nedostatak morala i sklonost financijskim muljažama samo referenca za političke aspiracije i općenito društveni status. Gadljivo.

New Report

Close