Do 2018. u Cromaris će biti uloženo još 370 milijuna kuna, u fokusu im je domaće i talijansko tržište

Autor: Poslovni.hr/H , 16. travanj 2016. u 09:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

“U 2016. godini očekujemo ostvarivanje između 400 i 430 milijuna kuna prihoda”, istaknuo je Markulin.

Tvrtka Cromaris iz Zadra 2015. ocjenjuje uspješnom poslovnom godinom, u ovoj planira daljnji rast proizvodnje te očekuju prihode između 400 i 430 milijuna kuna, a za ostvarenje daljnjih ambicioznih ciljeva do 2018. planira dodatna ulaganja od 370 milijuna kuna. 

"Protekla 2015. godina još je jedna uspješna godina na strateškom putu razvoja Cromarisa", kazao je za Hinu direktor Cromarisa Goran Markulin.

U Cromarisu, tvrtki iz sastava Adris grupe, kao najvažniji događaj u prošloj godini izdvajaju otvorenje novoga mrijestilišta u Ninu, investiciju vrijednu 130 milijuna kuna, uz niz drugih unapređenja i u tvrtki.

"Rezultat je rast svih ključnih pokazatelja poslovanja. Primjerice, količinska prodaja je dostigla 6.550 tona od čega je u izvoz plasirano 75 posto", istaknuo je Markulin.

U 2016. godini, kaže, planiraju daljnji rast proizvodnje, pa u tom smislu poduzimaju različite aktivnosti. "Radi se na novim koncesijama i uzgajalištima, tehničkim unapređenjima u preradi, stavljanju mrijestilišta u puni pogon, a intenziviraju se i marketinške aktivnosti i gradi prepoznatljivost brenda Cromaris", kazao je.

Trenutno im je, kako je naveo, uz Hrvatsko u fokusu i talijansko tržište, kao najveće svjetsko tržište orade i brancina. To je tržište posebno zanimljivo zbog blizine i mogućnosti otpreme ribe vrhunske svježine, ali iz Cromaris ističu važnost i ostalih tržišta na kojima su prisutni. 

"U skladu s navedenim, u 2016. godini očekujemo ostvarivanje između 400 i 430 milijuna kuna prihoda", istaknuo je Markulin.

Planovi vrlo ambiciozni

Cromarisovi planovi i za iduće razdoblje su vrlo ambiciozni, planiraju daljnji rast proizvodnje, što neće biti moguće bez investicija.

"Planovi za iduće razdoblje su vrlo ambiciozni, već u 2017. planiramo proizvesti oko 8.500 tona kvalitetne ribe, a u 2018. već oko 10.000 tona, što će, vjerujemo, rezultirati daljnjim rastom profitabilnosti i osvajanjem novih tržišnih udjela", kazao je Markulin.

Ističe i kako dostizanje ovih ciljeva nije moguće bez investicija. "Dosad je investirano 640 milijuna kuna, a do 2018. u poslovanje Cromarisa bit će uloženo dodatnih 370 milijuna kuna", kazao je.

Od investicija u predostjećem razdoblju izdvaja ulaganja u predrast u Lamjani i dva nova uzgajališta, kao i ulaganja u rast kapaciteta prerade kako bi se pratio rast tvrtke.

Cromaris je tvrtka koja se bavi uzgojem, preradom i prodajom autohtone jadranske ribe i školjki, a dio je Adris grupe od 2009. godine.

Prema podacima s internet stranica, Cromaris je u 2015. ostvario 360 milijuna kuna prihoda, prodaju od 6.500 tona, a 90 posto ukupne prodaje ostvaruje se u Europskoj uniji.

Cromarisu je nedavno isplaćeno i 7,6 milijuna kuna za  ulaganje u opremanje i rekonstrukciju uzgajališta, a riječ je o isplati na osnovi dodijeljenih sredstava iz Europskog fonda za ribarstvo, za završeno ulaganje u sklopu mjere 2.1. "Proizvodne investicije u akvakulturi".

Ta će investicija, kako ističu, pozitivno utjecati na dobru proizvođačku i higijensku praksu te usmjeriti proizvodnju prema vrhunskoj kvaliteti ribljih proizvoda pritom vodeći računa o utjecaju na okoliš.

Komentirajte prvi

New Report

Close