Dioki i Dina Petrokemija idu u stečaj, Čermaku to i odgovara

Autor: Marija Brnić , 19. veljača 2013. u 09:16
PIXSELL

Ministar Linić prvi je put potvrdio izvjesnost stečaja, no kad je riječ o ponudi Croduxa, pere ruke. U srijedu se sastaje NO Diokija.

Rasplet vlasničkih, poslovnih i vjerovničkih odnosa u Diokiju i njegovoj tvrtki Dini Petrokemiji, konačno postaje jasnije, vodi prema stečaju. Prvi je put to de facto priznao i ministar financija Slavko Linić, ključni član Vlade koji je godinu dana zagovarao spašavanje Diokija i Dine. Na upit o sudbini tih tvrtki nakon odlaska turskog Caliskana, novinarima je u Varaždinu kazao da je “vrlo teško očekivati daljni opstanak Petrokemije”.

U obje tvrtke cure rokovi predstečajne nagodbe, a mali tračak nade radnicima i zapravo još uvijek većinskom vlasniku Robertu Ježiću, koji bi i nakon modela nagodbe koji je na stolu trebao zadržati devet posto dionica, pruža Linićeva potvrda da se pregovara s vlasnikom Croduxa Ivanom Čermakom i za Dioki i za Dinu. No, posve je jasno da bi i Čermaku stečaj osigurao znatno bolju poziciju u preuzimanju pogona koji ga interesiraju i bez sadašnjih neraščišćenih odnosa. Ministar Linić ograđuje se i tvrdi kako Vlada nema uvida u pregovore, a Ježić je za informacije o tim pregovorima bio nedostupan.

U međuvremenu radnici gube strpljenje. Jučer je prosvjedovalo tristotinjak onih koji su u Diokiju prihvatili otkaz od Nove godine i još čekaju ispunjenje ugovorenih isplata zaostalih plaća, a svi radnici najavljuju za idući tjedan dolazak pred Vladu. Sutra se sastaje i NO Dine kako bi prihvatio ostavke Caliskanove Uprave, a predsjednik NO-a sindikalac Predrag Mihaljević rezignirano kaže: “Ne znamo hoćemo li ikoga postaviti jer bez novog investitora ništa više nema smisla. Vremena više nema, a ako nema ni investitora, posve je izgledan stečaj, s kojim su svi na gubitku”. 

Tajni pregovori

Dolezil se dva puta sastao sa Nijemcima
U pregovore za Dinu, doduše posredno, preko sindikata, pokušala je ući i njemačka tvrtka Cassona SE. Riječ je o tvrtki uvrštenoj na Frankfurtsku burzu koja se bavi  ulaganjima u projekte s prirodnim resursima, primarno u najam polja prirodnog plina i sirove nafte. Svoj interes za Dinu iskazali su Upravi Diokija u Zagrebu, gdje su dva puta prošloga tjedna razgovarali s Leom Dolezilom, v. d. predsjednika Uprave. O tim razgovorima, međutim, vjerovnici nisu informirani, kao ni resorna ministarstva.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Šta nemaju nikakvu inovativnu ideju kao Fižulić? Kod njega nema ni NO,on to sve sam. …

Znaci ako autorica ovog clanka kaze da firme idu u stecaj onda je to tako…gotova stvar.

Dajte molim vas…

Još jedan neuspjeh Kukuriku Vlade ?

Jesu li Turci prevarili Vladu ?

Jel Vlada pokušala prevariti Turke i radnike Dine ?

Turci uzeli 5 miliona eura i otišli s Krka :

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/243972/Turci-naplatili-5-mil-eura-jamstva-i-napustili-Dinu-Petrokemiju.html#.USKYpKWEyCk [tportal.hr]

…ovako nešto očekujem i kod Dalekovoda…samo još ne znamo strateškog stečajnog kupca…

…ovako gledajući Linićeve predstečajne nagodbe doživjet će neuspjeh,jer predstečajne nagodbe nisu za prezadužene tvrtke …

…naime, takve su zrele samo za jedan smjer…čim se to shvati,bit će manje bolno za sve…

New Report

Close