Nakon 13 godina treći najveći dioničar Atlantica prodao većinu svojih dionica

Autor: Ana Blašković , 28. studeni 2014. u 12:30
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

U konačnici je dvije trećine paketa prodano domaćim ulagačima, a ostatak stranim fondovima.

Nakon trinaest godina treći najveći dioničar Atlantic grupe njemačka razvojna banka DEG prodala je većinu svojih dionica kompanije Emila Tedeschija. Vrijednost transakcije dosegnula je 25 milijuna eura, a DEG-ov paket u samo sedam sati razgrabili su domaći i strani institucionalni investitori, uglavnom investicijski i mirovinski fondovi.

Unatoč prodaji paketa od 6,21 posto dionica, njemačka banka ostaje strateški partner Atlantica budući da je u svojem portfelju zadržala 2,28 posto dionica što se može protumačiti kao snažna poruka tržištu. Izlazak DEG-a iz Atlantica, u koji je ušao prilikom akvizicije Cedevite 2001. godine, izazvao je velik interes investitora. Ponuda je 1,7 puta nadmašila potražnju pa je cjelokupno izdanje alocirano po jedinstvenoj cijeni od 925 kuna po dionici, što je ipak 50-ak kuna niža cijena od one na Zagrebačkoj burzi. Transakciju, koja je veličinom rijetkost na domaćem tržištu kapitala, odradio je zagrebački Intercapital kao jedini koordinator i voditelj knjige upisa.

Imena novih vlasnika, među kojima su najvjerojatnije i oni postojeći, znat će se kroz dva dana kada se transakcija provede u Depozitoriju. Intercapital je objavio da se za dionice nadmetalo 22 ponuđača pri čemu je više od trećine ponuda došlo od međunarodnih fondova specijaliziranih za tržišta u nastajanju i razvoju.

Najveći dio od 58 posto kupili investicijski fondovi

U konačnici je dvije trećine paketa prodano domaćim ulagačima, a ostatak stranima. U paleti ulagača najveći dio od 58 posto kupili su investicijski fondovi, 39 posto mirovinski, a vlasnici manjeg dijela od tri posto postale su banke i pojedinačni ulagači. “DEG je prepoznao potencijal Atlantic Grupe u vrijeme kada kompanija još nije bila na tržištu kapitala te je podržao naš razvojni put kroz dugotrajnu i plodnu suradnju. Sretni smo što DEG ostaje dioničar Atlantic Grupe, potvrđujući tako daljnju potporu našoj razvojnoj priči”, poručio je predsjednik Uprave Atlantica Emil Tedeschi u priopćenju. “Svakako nam je zadovoljstvo vidjeti ovako veliki interes domaćih i inozemnih investitora za dionicu Atlantic grupe”, dodao je.

Premda se u kolarima na tržištu može čuti da se potez njemačke razvojne banke mogao očekivati jer je Atlantic dosegao određenu veličinu, iz banke nisu željeli o razlozima smanjenja izloženosti, pa niti je li to bilo planirano. “DEG ostaje dioničar jer naše iskustvo pokazuje da Atlantic ima snažnu perspektivu rasta i daljnjeg razvoja te smo vrlo zainteresirani i radujemo se proširenju našeg partnerstva kroz buduće suradnje”, rekao je Peter Martin Thimme, direktor DEG-a za Europu, Bliski istok i središnju Aziju dodavši da su “iznimno zadovoljni dugogodišnjom suradnjom”.

Kad posljednja vlasnička rošada bude provedena ljestvicom 10 najvećih i dalje će dominirati Emil Tedeschi koji sada ima udio od 50,2%. Drugi po veličini dioničar dosad je bio Raiffeisenov obvezni mirovinski fond s 9,6%. No, u slučaju da je jedan od kupaca njegov bi paket mogao premašiti i prag od 10%. Među najvećima su i ostali mirovinci s udjelima manjim od pet posto, kao i EBRD s 8,53 te Lada Tedeschi s 5,8% dionica. Zbrojeno zajedno, deset najvećih u svom vlasništvu ima 91,7% Atlanticovih dionica.

Vlasnička preslagivanja nakon smanjenja DEG-ovog udjela neće imati nikakve direktne financijske veze na poslovanje Atlantica jer nije strana u transakciji, no efekt će se osjetiti na likvidnosti dionice. Iz grupe poručuju da će se povećati dio dionica distribuiran javnosti, na 35,5% . Na vijest i cijenu izlaska Zagrebačka burza u četvrtka reagirala je negativno pa je vrijednost dionica Atlantca pala 2 posto na 960 kuna.

Poslovanje

Stabilan prihod grupe

U okviru Atlantic grupe posluju Atlantic trade, Droga Kolinska, Grand Prom, Soko Štark, Atlantic trade Ljubljana te Atlantic multipower u Njemačkoj. Grupa je u devet mjeseci ostvarila 3,8 mlrd. kuna prihoda od prodaje što je rast od 2,7%. Početkom ovog mjeseca Tedeschi se pohvalio preuzimanjem srpkog Foodlanda za kojeg je rekao da je ‘pravi dragulj prehrambene industrije’, a koji u 2014. očekuje promet od 8 mil. eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ha nema sumnje da je kompanija narasla i da je dobro vodjena. No, DEG je ocito procijenio da je to bilo to. I da da se treba na vrijeme povuci s ovog trzista i RH opcenito. Nema tu nista dobro radi cega bi trebalo ostati. Ovaj ostatak dionica je ocito bo stvar dogovora da investitori pogresno ne protumace “poruku”.

New Report

Close