Dalić o dionicama Janafa: Država ne može sama sa sobom trgovati

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2013. u 12:13
Martina Dalić (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Smanjenje proračunskih prihoda od 1,5 milijardi kuna Vlada između ostalog planira nadoknaditi prihodima od prodaje Janafovih dionica koje ima Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) drugoj državnoj agenciji – onoj koja upravlja državnom imovinom (AUDIO), podsjeća Novi list.

Smanjenje proračunskih prihoda od 1,5 milijardi kuna Vlada između ostalog planira nadoknaditi prihodima od prodaje Janafovih dionica koje ima Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) drugoj državnoj agenciji – onoj koja upravlja državnom imovinom (AUDIO), podsjeća Novi list.

Tako će, planirali su u Vladi, proračunski prihodi biti povećani za 627 milijuna kuna. To je gotovo cijeli iznos za koji je u rebalansu smanjen planirani deficit.

"Osim što jedna državna agencija, ona koja je uključena direktno u proračun, drugoj agenciji prodaje svoje udjele i to po cijeni većoj nego što je trenutno na burzi, zanimljivo je da država zaradu od prodaje tih dionica, knjiži kao prihod što joj omogućava da taj novac utječe na smanjenje deficita. S druge strane zarada koja se očekuje od prodaje dionica Croatia osiguranja i HPB-a u proračunu je, što je uobičajeno, navedena kao primitak od imovine i njime se financira deficit, ali ga to ne može smanjiti. Objašnjenje od Ministartsva financija nismo dobili, trik može biti jedino u tome što prodaja HANDA-inih dionica nije i privatizacija jer one opet prelaze u ruke države, pa je to mogući razlog zbog kojeg Vlada tu transakciju ipak vodi kao prihod i za nju smanjuje deficit", piše Novi list. 

U tekstu se navodi i kako bivša ministrica financija i sadašnja HDZ-ova saborska zastupnica Martina Dalić upozorava da Republika Hrvatska, koja je vlasnik dionica Janafa jer je osnivač HANDA-e, ne može sama sa sobom trgovati. "Ne vjerujem da je netko u Ministarstvu financija to tako izveo, to bi bila makinacija. HANDA treba prenijeti na AUDIO dionice Janafa ali onda to nije trgovina nego ugovor o prijenosu. Želim vjerovati da je netko tko je radio prezentaciju zapravo pogriješio", kaže Dalić za Novi list

Komentirajte prvi

New Report

Close