Croatia Airlines još ne zna što joj donosi Europska unija

Autor: Darko Bičak , 08. studeni 2012. u 10:15
Hrvatski nacionalni avioprijevoznik čeka Vladin javni natječaj/PIX

Ulazak u EU donosi liberalizaciju tržišta, no osim više putnika za Croatia Airlines to znači i jaču izloženost tržišnoj utakmici.

Sektor zrakoplovnog prijevoza u čitavoj regiji u procesu je transformacije – tvrtke iz BiH, Srbije i Crne Gore traže strateškog partnera, a Hrvatsku ulaskom u Europsku uniju očekuje liberalizacija tržišta.

Uz to su Croatia Airlines i Jat opterećeni "političkim" ugovorima s Airbusom o kupnji preskupih zrakoplova za stotine milijuna eura. Zagrebački Trade Air najavio je da ozbiljno razmišlja već idućeg ljeta zatražiti koncesiju za domaći prijevoz, naravno i prateću subvenciju za takvu nekomercijalnu javnu uslugu. U Croatia Airlinesu kažu da će parametri vezani za mogući dolazak domaće i/ili inozemne konkurencije na letovima unutar Hrvatske ovisiti o odredbama javnog natječaja za tzv. Public Service Obligation, čije je raspisivanje i provođenje u Vladinoj nadležnosti. "Tim modelom odredit će se i svi ostali parametri kao što su broj letova na pojedinim linijama, potrebna kvaliteta usluge, financijski uvjeti za obavljanje usluge od općega gospodarskog interesa i drugo, pa zbog toga Croatia Airlines zasad nije u mogućnosti procjenjivati moguće scenarije", kaže Davor Janušić, glasnogovornik Croatia Airlinesa.

Iz te tvrtke naglašavaju da valja podsjetiti kako nije riječ o subvencijama, nego o sredstvima za kompenzaciju, kojima se podmiruje razlika između prihoda i troška za letove u PSO programu, i to na temelju ugovora o obavljanju određene usluge u domaćem zračnom prijevozu. Nakon odlaska Turkish Airlinesa iz vlasničke strukture BH Airlinesa, kada je u Istanbul i povučen dio flote, bosansko-hercegovački nacionalni prijevoznik našao se u velikim problemima. Kako se doznaje u Sarajevu, za sada su četiri kompanije u igri za ulazak u strateško partnerstvo s BH Airlinesom. Riječ je o dvije turske kompanije: Tarhan & Tower Airlines i Atlasjet, malezijskom Air Asia te o libijskom operateru Buraq Air. Kako je kazao Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija BiH, dosad su obavljeni razgovori s T&T Airlinesom i Atlasjetom. Upravo Atlasjet nudi formiranje regionalne aviokompanije čije bi sjedište bilo u Tirani, glavnome gradu Albanije, a redovnim bi se linijama povezali Albanija, Makedonija, Kosovo i BiH. Predstavnici aviokompanije Tarhan & Tower Airlines prije su BH Airlinesu nudili suradnju koja bi podrazumijevala i dovođenje dva aviona tipa Mcdonnell Douglas MD-82. Dodatni problem BiH nacionalnom avioprijevozniku zasigurno će napraviti i niskobudžetni Wizz Aira koji će uskoro doći u tu zemlju.

Naime, pregovara se da bi britanski operater povezivao Mostar s njemačkim Dortmundom i švedskim Malmeom. U Mostaru očekuju da bi ta linija služila u prvome redu za religijski turizam, za dolazak posjetitelja u obližnje Međugorje, no ne isključuju se ni drugi segmetni putnika. Prošle je godine Zračna luka Mostar obradila 37.000 putnika, a očekuje se da bi s Wizz Airom ta brojka mogla prijeći 80.000 putnika. U rekordnim prijeratnim godinama preko Mostara je letjelo i više od 100.000 putnika. I crnogorski Montenegro Airlines izlaz vidi u strateškom partneru. Iako je bilo najavljivano da bi proces privatizacije i pronalaska strateškog partnera trebao završiti ove godine, to se ipak neće dogoditi. Iako su natječajnu dokumentaciju za kupnju 30 posto državno udjela u Montenegro Airlinesu otkupile četiri tvrtke: izraelski El Al te Arkia Airlines, Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirate te ciparski Innuendo, formalnu ponudu nitko nije podnio.

Joint venture

Suradnja Jata i Airbusa

Srbija je 1998. godine zbog političkoga podilaženja Francuskoj naručila osam zrakoplova Airbus A319 u vrijednosti 560 milijuna dolara. No zbog NATO-va bombardiranja taj posao nikada nije realiziran. Početkom tjedna Beograd je pohodila delagacija Airbusa. Iako nema službene potvrde, iz Beograda najavljuju da će Srbija i Airbus zajednički formirati novi regionalni Jat u koji bi ušli naručeni zrakoplovi. Tvrtka bi se trebala formirati u roku od godine dana s četiri A319 i četiri ATR 72-500. O ostala četiri zrakoplova A320 trebalo bi se raspravljati nakon 2015. godine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Odustao sam od čitanja ostatka članka kad sam vidio da se u prvih dva odlomka, po običaju, 90% bavite “regionom”. Kakve veze CA ima s tom regijom i koje su sličnosti, to valjda zna samo autor. To je tržište, barem trenutno, za CA potpuno nebitno, a koliko je bitno ostatku Europe vidi se i po crnoj rupi kada se gleda prostor istočno od Hrvatske i zapadno od Grčke na mapi zračnih ruta.

Ako je izgovor za pisanje o tim firmama to što su kao u istoj situaciji kao i CA, to je opet sasvim krivo. CA im je slična jedino po gubicima, ali smetnuli ste s uma da je pola europskih prijevoznika u velikim gubicima, a dosta ih je i bankrotiralo. Jedina susjedna kompanija s kojom se CA eventualno može uspoređivati i o kojoj bi u ovom kontekstu imalo smisla pisati je slovenska Adria, ali koliko mi pretraživanje izbacuje, ona ovdje nije niti spomenuta. Pametnome dosta.

Kakav vlasnik – takva kompanija!

New Report

Close