Emil Tedeschi najavio novu akviziciju tešku oko 10 mil. eura

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 28. prosinac 2016. u 22:01
Atlantic tražiti prilike za rast u Europi, rekao je Tedeschi za Reuters, Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Predsjednik uprave Tedeschi najavljuje akviziciju veću od 10 mil. eura

Predsjednik uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi u intervjuu za agenciju Reuters najavio je kako grupa radi na akviziciji jedne kompanije u zapadnoj Europi.
“Vrijednost akvizicije bit će veća od 10 milijuna eura”, rekao je i objasnio kako tržište bivše Jugoslavije postaje premalo za poslovanje Atlantica. “Naši brendovi imaju visok udio na regionalnom tržištu, prostor za rast je ograničen. Moramo tražiti prilike za rast u sjeverozapadnoj Europi”, istaknuo je Tedeschi, tvrdnju koju već dulje vrijeme iznosi, pa nam ju je i sada ponovio.

Povoljno financiranje

“Kao što uvijek ističemo, Atlantic Grupa sustavno snima stanje na tržištima i u industrijama koje se uklapaju u našu strategiju razvoja, tako i potencijalne mete za preuzimanje. Trenutačno snimamo stanje u jednoj kompaniji u zapadnoj Europi a u slučaju moguće akvizicije najprije ćemo obavijestiti Zagrebačku burzu, gdje naša dionica kotira u Službenom tržištu”, kaže Tedeschi. I u posljednjem intervjuu za nas rekao je da je fokus Atlantic Grupe u sljedeće četiri godine intenzivna internacionalizacija. Jer ih ne može zadovoljiti više organski rast od dva do tri posto te da stoga i žele veći iskorak. Iako Tedeschi ne iznosi mogućnost financiranja takve akvizicije, za pretpostaviti je da će se to provesti za tu kompaniju uhodanim kanalima – kreditom banaka gdje ima dobar rejting ili izdavanjem obveznica.
Manje je vjerojatno da bi išao u ponudu dionica na burzi, jer bi tako Tedeschi i smanjio svoj zasad većinski udjel u Atlanticu. Ove godine je Atlantic uspio ugovoriti izmijenjene i povoljnije uvjete kreditiranja s EBRD-om i IFC-om, a u lipnju je i izdala korporativne obveznice.

Ponovio je da je Atlantic zainteresiran za kupnju Podravke, ali pod uvjetom da država smanji svoj 25-postotni udjel u njoj. Izglednije je ipak da će ta priča sada pasti u drugi plan, ako se realizira preuzimanje na zapadnom tržištu. Interes za Podravku Tedeschi je objavio još prije sedam godina, a taj proces, ali u drugačijem obliku, aktualizirao se opet ove godine. Prije sedam godina Podravku je još tresla afera Spice, Atlantic je bio puno jači i spreman za preuzimanje. U investicijskim krugovima ta jačina nije popustila pa i bez obzira na nešto lošije poslovne rezultate ove godine, investitori u Atlanticu vide tvrtku s boljim korporativnim upravljanjem, koje Podravki još nedostaje, zbog neizbježnog utjecaja države. S druge strane Podravka ove godine bilježi bolje rezultate poslovanja. Ove godine je postojala namjera u krugovima Atlantica i mirovinskih fondova da se spajanjem tih dviju kompanija stvori jedna jača koja će lakše konkurirati na stranim tržištima. No jasno je sada, bez obzira koliko je to nezadovoljstva izazvalo kod čelnika Podravke Zvonimira Mršića, da Tedeschi nije s tim računao sa sigurnošću.

Već 11 godina preuzimaju

Posljednju akviziciju Atlantic je imao prije dvije godine preuzimanjem srpskog proizvođača domaćih džemova i sokova Foodland, čiji je brend Bakina tajna prisutan u više od 20 zemalja svijeta. Prije šest godina preuzeta je slovenska Droga Kolinska, a i s njom niz važnih brendova prepoznatljivih u regiji. Prvi iskorak kompanija je učinila 2005. preuzimanjem njemačkog proizvođača prehrane za sportaše Multipower, nakon čega je i Atlantic Grupa stupila na europsko tržište i postala međunarodna kompanija. Najavljeno preuzimanje bilo bi drugo izvan regije.

U intervjuu Reutersu Tedeschi je i najavio mogući razvoj nove energetske pločice za američku multinacionalnu kompaniju Herbalife nakon što je istekao raniji desetogodišnji ugovor, a što je ove godine naštetilo prodaji i dobiti Atlantica. Lani je kompanija izgradila novu tvornicu za proizvodnju energetskih barova u Novoj Gradiški.

Komentirajte prvi

New Report

Close