ZSE: Crobexi u minusu drugi dan zaredom, promet mršav

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2014. u 14:00
Thinkstock

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva oko 3 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi danas blago pali, drugi dan zaredom, pa bi i na tjednoj razini mogli zabilježiti gubitke, jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata domaćih kompanija.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,35 posto, na 1.837 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,65 posto, na 1.050 bodova, izgubivši gotovo sve dobitke od početka tjedna.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva oko 3 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

"Promet je nizak, uobičajeno za petak, dok su Crobexi pali pod pritiskom pada cijena dionica kompanija koje imaju veću težinu u indeksima, primjerice Ine. Riječju, ulagači su oprezni uoči objave kvartalnih poslovnih rezultata domaćih kompanija idućega tjedna", kaže Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria Banke.

Najveći promet, nešto više od milijun kuna, do podneva je ostvaren dionicom Ericssona Nikole Tesle, kojoj je cijena porasla 1,2 posto, na 1.400 kuna.

Slijedi dionica Luke Ploče s prometom od oko 800 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena skočila više od 5 posto, na 671 kunu.

Znatnije je, više od 2 posto, poskupila i povlaštena dionica Adris grupe, pa joj je cijena dosegnula 337,49 kuna.

S druge strane, oštro je, gotovo 10 posto, pala cijena dionice Kaštelanskih staklenika, koja je posljednjih dana snažno rasla, nakon što je tvrtka objavila javni poziv za prikupljanje ponuda za strateško povezivanje i dokapitalizaciju, a u okviru postupka predstečajne nagodbe.

Ostalim dionicama do podneva je ostvaren vrlo mršav promet, a cijene većine njih u silaznoj su putanji. Tako je dionica Ine pojeftinila 2,7 posto, Kraša oko 1,5, a Podravke otprilike 1 posto.

Ni sa svjetskih burzi danas ne stižu poticajni signali, jer su cijene dionica pale zbog vijesti o prvom slučaju zaraze virusom ebole u New Yorku.

Oko 12,00 sati frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u minusu između 0,2 i 0,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close