Rezultati banaka pokazat će kakva je situacija u gospodarstvu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. siječanj 2013. u 08:30
Foto: EPA/JUSTIN LANE

Na Wall Streetu će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti poslovna izvješća kompanija za četvrto lanjsko tromjesečje, koja će pokazati mogu li se cijene dionica zadržati na najvišim razinama u pet godina.

Na Wall Streetu će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti poslovna izvješća kompanija za četvrto lanjsko tromjesečje, koja će pokazati mogu li se cijene dionica zadržati na najvišim razinama u pet godina.

S&P 500 indeks ojačao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 1.472 boda, najvišu razinu od prosinca 2007. godine. Dow Jones porastao je, također, 0,4 posto, na 13.488 bodova, dok je Nasdaq indeks ojačao 0,8 posto, na 3.125 bodova.

Prošlotjedni rast cijena dionica zahvaljuje se dobrom početku sezone objave poslovnih rezultata kompanija. Dosad objavljena financijska izvješća nisu impresionirala, ali nisu ni razočarala, s obzirom na slabost najvećih svjetskih gospodarstava.

No, nakon što je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u pet godina, na Wall Streetu je zavladao oprez, a nove smjernice pružit će ulagačima poslovna izvješća.

U anketi Thomson Reutersa analitičari očekuju da su zarade i prihodi kompanija iz sastava S&P 500 indeks u posljednjem lanjskom kvartalu porasli za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su u trećem tromjesečju zarade porasle za mršavih 0,1 posto.

Ovoga će tjedna izvješća objaviti niz investicijskih i komercijalnih banaka, među kojima, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Bank of America i Citigroup.

„Rezultati banaka pokazat će kakva je situacija u gospodarstvu, kakva je potrošnja, a kakva potražnja. Najviše nas zanima potražnja, posebice malih poduzetnika i potrošača“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

U fokusu ulagača bit će i rezultati industrijskih divova, kao što su General Electric i Intel.

Ovoga će tjedna biti objavljen i niz makroekonomskih izvješća. Očekuju se podaci o trgovini na malo u SAD-u, izvješća s tržišta nekretnina, nekoliko izvješća o industrijskoj aktivnosti, kao i raspoloženju potrošača.

Od početka godine burzovni su indeksi znatno porasli jer je dogovorom između republikanaca i demokrata u zadnji tren izbjegnuta 'fiskalna litica'. No, time nisu riješeni svi proračunski problemi SAD-a.

Idućih tjedana slijede pregovori o smanjenju proračunskih rashoda i povećanju dozvoljene razine zaduživanja tržišta, što bi moglo znatno utjecati na tržište, kažu analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close