Wall Street: Optimizam uoči objave indeksa uslužnih aktivnosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2013. u 14:44
Guliver/Thinkstock

Od makroekonomskih objava, danas se očekuje ISM indeks aktivnosti u američkom uslužnom sektoru.

 Američki terminski indeksi danas su ojačali, jer investitori s optimizmom iščekuju objavu najnovijeg pokazatelja o stanju američkog uslužnog sektora.

Terminski Dow Jones oko 13,30 bio je u plusu 28 bodova, tehnološki Nasdaq 7,75 bodova, a S&P 500 2,75 boda. Od početka godine, S&P 500 indeks u plusu je oko 7 posto, jer investitori procjenjuju da je ulaganje u dionice atraktivnije od ostalih klasa imovine, stoga i nema ozbiljnijih korekcija cijena dionica, iako valja priznati da je i vrlo malo katalizatora koji bi mogli potaknuti daljnji uzlet cijena dionica.

Od makroekonomskih objava, danas se očekuje ISM indeks aktivnosti u američkom uslužnom sektoru. Ekonomisti u anketi Reutersa procjenjuju da će oslabiti s u siječnju zabilježenih 55,2 na 55 boda. Odgovarajući indeks aktivnosti u uslužnom sektoru eurozone, pak, smanjen je sa siječanjskih 48,6 na 47,9 bodova. Iako ukazuje na slabljenje aktivnosti, budući je ispod 50 bodova, premašio je očekivanja analitičara.

Napetosti oko fiskalne krize u SAD-u ponešto su popustile nakon što je u ponedjeljak američki predsjednik Barack Obama zatražio od zastupnika opozicije u Kongresu da pronađu način kako za se zaustavi za gospodarstvo štetan automatski rez državne potrošnje u visini od 85 milijardi dolara.

„Svi ti faktori pridodaju tehničkoj snazi tržišta. Do kraja tjedna mogli bismo vidjeti S&P 500 indeks na 1.585 bodova, a do kraja mjeseca vjerojatno će se kretati u rasponu od 1.575 do 1.585 bodova“, ističe Peter Cardillo, ekonomist pri Rockwell Global Capitalu.

Na europskim burzama cijene dionica danas su snažno porasle, zahvaljujući signalima da će u SAD-u monetarna politika i dalje ostati labava. Trenutno su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks u plusu između 0,85 i 1,74 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close