Indeksi blizu rekorda, moguća dobitonosna prodaja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2013. u 08:28
Thinkstock

Zahvaljujući naznakama jačanja gospodarstva i solidnim poslovnim rezultatima kompanija, na Wall Streetu su cijene dionica porasle četiri tjedna zaredom, a mogu li nastaviti rasti, ovisi o novim makroekonomskim podacima.

Zahvaljujući naznakama jačanja gospodarstva i solidnim poslovnim rezultatima kompanija, na Wall Streetu su cijene dionica porasle četiri tjedna zaredom, a mogu li nastaviti rasti, ovisi o novim makroekonomskim podacima.

S&P 500 ojačao je prošloga tjedna 1,1 posto, na 1.502 boda, najvišu razinu od prosinca 2007. Dow Jones porastao je, pak, 1,8 posto, na 13.895 bodova, najvišu razinu od listopada 2007., dok je Nasdaq indeks osvojio 0,5 posto, dosegnuvši 3.149 bodova.

Nakon osam dana neprestanog rasta, što je njegov najduži pozitivni niz u osam godina, S&P 500 indeks nalazi se samo 4,1 posto od svoje rekordne razine – 1.565 bodova, koju je dosegnuo u listopadu 2007. godine. Dow Jones udaljen je, pak, od svog rekorda samo 2,2 posto.

„Kada probijemo otpor na razini od 1.510 bodova, dramatično će se povećati šanse da S&P dosegne najviše razine iz 2007. godine“, kaže Walter Zimmermann, tehnički analitičar u tvrtki United-ICAP.

Od početka godine S&P 500 porastao je 5,4 posto, što se zahvaljuje naznakama jačanja američkog gospodarstva, dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i odgodi rasprave u Washingtonu o zaduživanju države.

Zbog toga je porasla sklonost ulagača prema riziku, pa posljednjih tjedana novac prebacuju iz obvezničkih u dioničke fondove.

Zahvaljujući tome, uspon tržišta je širok, pa su od početka godine porasle cijene svih 10 sektora S&P indeksa.

Najviše su, 6,6 posto, skočile cijene u energetskom sektoru, a s rastom od 6,3 posto slijedi industrijski. Najmanje je, samo 0,1 posto, porastao telekom sektor, koji se smatra defanzivnim.

Pritom tržište pokazuje veliku otpornost na loše vijesti. Zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih rezultata, cijena dionice Applea potonula je prošloga tjedna više od 15 posto, no S&P i Nasdaq indeks ipak su osjetno porasli.

Međutim, s obzirom da se burzovni indeksi kreću na najvišim razinama u pet godina, dok su cijene brojnih dionica dosegnule rekordne razine, moguća je dobitonosna prodaja.

„Sa S&P-om iznad 1.500 bodova mnogima će biti primamljiva ideja da pokupe dobit s tržišta. Posljednje vijesti s američkog tržišta rada potiču optimizam, no ako ovoga tjedna izvješće o zaposlenosti ne potvrdi taj optimizam, tržištu će zaprijetiti veliki rizik“, kaže Jerry Harris, predsjednik tvrtke Sterne Agee.

Zbog toga ulagači s nestrpljenjem očekuju izvješće o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u siječnju broj radnih mjesta povećan za 155.000, ali da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 7,8 posto.

U fokusu ulagača bit će i nastavak sezone objava poslovnih rezultata američkih kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju. Ovoga tjedna izvješća će, među ostalima, objaviti Ford Motor, Pfizer, Caterpillar i Amazon.com.

Komentirajte prvi

New Report

Close