Vijesti o spajanjima i akvizicijama i poslovna izvješća podupiru europske burze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2014. u 17:03
Thinkstock

Na europskim burzama u četvrtak je nastavljen uzlet burzovnih indeksa, uz podršku aktivnosti spajanja i akvizicija te ohrabrujućih poslovnih rezultata niza europskih kompanija.

 Na europskim burzama u četvrtak je nastavljen uzlet burzovnih indeksa, uz podršku aktivnosti spajanja i akvizicija te ohrabrujućih poslovnih rezultata niza europskih kompanija.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,63 posto, na 6.716 bodova, frankfurtski DAX za 0,22 posto, na 9.565 bodova, a pariški CAC 0,76 posto, popevši se na 4.485 bodova.

Među pojedinačnim dobitnicima izdvaja se dionica Alstoma, sa skokom cijene od 14,1 posto, a povod njezinu jačanju bila je vijest Bloomberga da je General Electric u pregovorima o kupnji tog francuskog proizvođača turbina i lokomotiva. Iz Alstoma pak kažu da nisu obaviješteni ni o kakvoj potencijalnoj ponudi.

Poskočile su i dionice Scanije, za 9,7 posto, nakon što je njegov četvrti po veličini dioničar kazao da će prihvatiti Volkswagenovu ponudu za preuzimanje tog proizvođača kamiona. U tom slučaju veći su izgledi da navedena ponuda ipak uspije, unatoč snažnom protivljenju.

Velike količine novca s kojom raspolažu kompanije i poboljšani gospodarski izgledi potiču aktivnosti spajanja i akvizicija u Europi. Te su aktivnosti poduprle uzlet dionica u proteklih tjedan dana i potisnule u drugi plan zabrinutosti ulagača zbog napetosti između Zapada i Rusije u vezi Ukrajine.

"Tržišta su trenutno u konstantnoj potrazi za ohrabrenjima, s obzirom na sve ono što se događa u Ukrajini, a aktivnosti spajanja i akvizicija pokazuju da se u korporativnom svijetu posluje normalno", kazao je Farhan Ahmad, trgovac u tvrtki Tradenext.

Burzovni indeks europskih dionica u segmentu industrijskih roba i usluga ojačao je 1 posto, poduprt 5,7-postotnim rastom cijene dionica Schneider Electrica. Taj francuski proizvođač električne opreme izvijestio je o rastu prihoda u prvom tromjesečju i poboljšanom poslovanju u zapadnoj Europi.

Od uzlaznog trenda odskakale su pak dionice diva u proizvodnji roba široke potrošnje Unilevera, proizvođača guma Michelin i tvrtke za gospodarenje vodom i otpadom Suez Environnement, s padom cijena u rasponu od 1,6 do 3,6 posto, nakon što su njihovi poslovni rezultati pokazali posljedice nepovoljnih tečajnih razlika na njihove poslovne rezultate.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je danas 0,97 posto, završivši trgovanje na 14.404 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close