Ulaskom u službenu kotaciju, Valamar zanimljiv fondovima

Autor: Tomislav Pili , 19. studeni 2014. u 15:09
Darko Brborović, OTP Invest/Ivo Čagalj/PIXSELL

Analitičari ne sumnjaju da će dionica sada postati prvi izbor fond-menadžera.

Potvrdom prijedloga Uprave na skupštini dioničara održanoj u ponedjeljak ispunjeni su i formalni uvjeti za uvrštenje dionice Valamar Riviere na uređeno tržište Zagrebačke burze.

Time se otvara potencijal da vrijednosnica jedne od najvećih turističkih kompanija u zemlji postane dio portfelja institucionalnih ulagača.Valamar Riviera je sada uvrštena na Multilateralnoj trgovinskoj platformi, a u rujnu je i formalno završeno integriranje Valamar Adria holdinga i Valamar grupe u Riviera Adriu, čime je stvorena Valamar Riviera. Podsjetimo, dionicom Valamar Adria holdinga do sada se trgovalo na uređenom tržištu.Kako im se dionicom trguje na MTP-u, kompanija nije dužna objavljivati financijsko izvješće, ali će se to uvrštenjem na uređeno tržište promijeniti.

 

52posto

ojačala je dionica Valamar Adrie tijekom ove godine

Iako izvješće za treći kvartal Riviere Valamara nije objavljeno, javnosti je ipak dostupno izvješće od Valamar Adria holdinga, ističe Davor Špoljar, analitičar Erste banke. "Ono ukazuje na blagi kumulativni pad noćenja od 0,9 posto, uglavnom kao posljedica pada u Poreču i Rapcu. Usprkos tome, prihodi su porasli 1,7 posto, dok je operativna dobit nešto viša i kumulativno i u kvartalu", kaže Špoljar.Inače, radi se o jednoj od najlikvidnijih dionica na domaćem tržištu koju prati i silovit rast cijene od preko 52 posto samo tijekom ove godine.

Ulazak na uređeno tržište i podizanje razine transparentnosti može utjecati na nešto veći interes institucionalnih investitora, smatra Špoljar. A ti institucionalni ulagači su uvjereni da će ta dionica postati sastavni dio portfelja svakog većeg fonda."To je jedna od najozbiljnijih dionica na Zagrebačkoj burzi, kako po likvidnosti, tako i po promijenjenoj transparentnosti prema ulagačima. Postat će nezaobilazni dio svakog portfelja institucionalnih ulagača", ocjenjuje Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa.

Osim na Zagrebačkoj burzi, Uprava kompanije razmišlja da dionice izlista i na Bečkoj burzi. Dio analitičara skeptičan je prema takvom potezu, podsjećajući na iskustva Ine i HT-a na Londonskoj burzi. Smatrajući da dvostruko izlistavanje zvuči bolje u teoriji nego u praksi, jedan analitičar u neslužbenom nam je razgovoru kazao kako likvidnost mora postojati na jednom mjestu. "Nisam siguran da bi se time značajnije povećala likvidnost", zaključuje naš sugovornik. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa, kupi si ga onda i skupljaj ga……To je isto, ko da izgrade novi hotel,
i ostave depadanse da rade i dalje…..nije problem.

A meni ste vi čudni.Pazi #da šta će nam sada Valamar!?[emo_zacudjen]

Meni je ovo ćudno. Šta će nam sada Valamar….? sve suprotno…

New Report

Close