U predstečaju 39 kompanija koje još kotiraju na burzi

Autor: Tin Bašić , 20. rujan 2013. u 10:05
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze/Sanjin Strukić/PIXSELL

Te dionice tretiramo kao i ostale s obzirom na kriterije likvidnosti i tržišne kapitalizacije, kaže Josip Glavaš iz Erste Investa.

Kako da ulagači vjeruju planu restrukturiranja kompanije kada su takve planove napravili ljudi koji su tvrtku i doveli u probleme, izjavio je Josip Glavaš, predsjednik Uprave Erste Investa na okruglom stolu "Utjecaj predstečajnih nagodbi na tržište kapitala" koji je organizirala Akademija Zagrebačke burze.

 

5017kompanija

zatražilo je pokretanje predstečajne nagodbe

"To kod investitora budi veliko nepovjerenje koje je kasnije teško vratiti", kazao je Glavaš. Nadovezala se i predsjednica Uprave Financijske agencije Anđelka Buneta kazavši kako je na početku instituta predstečajne nagodbe s time bilo "grdih problema". "Sada i vjerovnici sudjeluju u planovima restrukturiranja u slučajevima kada na prvome ročištu plan Uprave bude odbijen", rekla je Buneta. Na okruglom je stolu iznijela daa je do sada 5017 kompanija zatražilo pokretanje postupka nagodbe čije obveze iznose 49 milijardi kuna. Od toga, riješeno je 3946 predmeta, a 1058 ih je u postupku.  Od spomenutog broja kompanija u postupku, 39 ih ima dionice uvrštene na Zagrebačkoj burzi i utječu na tržište kapitala.

"Nekoliko takvih društava je na višim kotacijama i kada se objave informacije koje se tiču nagodbe, likvidnost im poraste. Primjetili smo veliki broj špekulanata koji u tim trenucima trguju tim dionicama", izjavila je predsjednica Uprave  ZSE Ivana Gažić. Čak je i jedna tvrtka zbog te povećane likvidnosti ušla u sastav indeksa, što su mnogi na tržištu smatrali neprimjerenim. "Odlučili smo te dionice tretirati kao i ostale s obzirom na kriterije likvidnosti i tržišne kapitalizacije", objasnila je Gažić.  Postupci predstečajne nagodbe otvorili su brojne nedoumice i potencijalne opasnosti. Najveća od njih je, takozvani moralni hazard, odnosno namjerno guranje kompanije u nagodbu da bi joj se otpisali dugovi.

"I toga nažalost ima. Iznenadile su me neke tvrtke koje su prijavile pokretanje postupka, a znam da dobro posluju. Dakle, toga definitivno ima", upozorio je Glavaš. Istaknuo je da pored toga postoji još jedan problem. A to je izravno kršenje zakona jer neke tvrtke ne pokreću postupke predstečajne nagodbe ili stečaja, a zakonski su to dužne napraviti."Postoji kompanija na burzi koja je više od godinu dana u blokadi, ima izdane komercijalne zapise i obveznice, a nisu pokrenuli stečaj. Krše zakon", kazao je Glavaš pritome ne otkrivajući o kojoj je kompaniji riječ. 

Komentirajte prvi

New Report

Close