Svjetske burze u najdužem negativnom nizu u 4 mjeseca

Autor: Tomislav Pili , 20. ožujak 2018. u 13:39
Njemački DAX nakon 15 sati bilježio je minus od gotovo jedan posto na 12.280 bodova/REUTERS

Na europskim se burzama u ponedjeljak trgovalo oprezno uslijed očekivanja prvog podizanja kamatnih stopa Feda u ovoj godini.

Dionice na globalnim tržištima u ponedjeljak su produžile negativnu seriju na peti dan što je najduži takav niz od studenog.

Kako prenose agencije, MSCI indeks svjetskih dionica iz 47 država svijeta i u ponedjeljak je oslabio, a minusima su prednjačile europske dionice.

Klize rudarske dionice
Na europskim se burzama u ponedjeljak trgovalo oprezno jer su pod pritiskom cijene sirovina, a ovoga tjedna očekuje se prvo povećanje kamatnih stopa američke središnje banke u ovoj godini. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je nakon 15 sati u minusu 0,4 posto, nakon dva dana rasta krajem prošloga tjedna. Pritom je Londonski FTSE indeks bio na gubitku 1,3 posto, na 7072 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,9 posto, na 12.280 bodova, a pariški CAC 0,5 posto, na 5254 bodova.

Klizanje tih indeksa posljedica je, među ostalim, pada cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru zbog pada cijena sirovina. Nakon što je prošloga tjedna ojačala 1,1 posto, u ponedjeljak je cijena barela nafte na londonskom tržištu skliznula 0,6 posto, na 65,85 dolara.

I na američkom je tržištu barel pojeftinio 0,6 posto, na 61,98 dolara, nakon što je prošloga tjedna poskupio 0,5 posto. Oprez na burzama posljedica je, također, očekivanja da će američka središnja banka na ovotjednoj sjednici povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,5 do 1,75 posto. Bilo bi to prvo povećanje cijene novca u SAD-u u ovoj godini, a veliko je pitanje u koliko će navrata Fed još povećati kamate do kraja godine.

Podizanje u tri navrata
Lani je Fed ključne kamate povećao u tri navrata, a ove bi godine to mogao učiniti u tri ili četiri navrata, ovisno o kretanju inflacije u SAD-u. A to će, pak, ovisiti o jačanju potrošnje nakon porezne reforme, uvedene početkom ove godine te rastu gospodarstva. U fokusu ulagača u ponedjeljak je bila i dionica Micro Focusa, koja je pojeftinila više od 40 posto, nakon što je ta softverska kompanija objavila da će joj prihodi u tekućoj godini pasti više nego što se prvotno procjenjivalo i izvijestila o ostavci njezinog izvršnog direktora.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio u minusu 0,35 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,9 posto, na 21.480 bodova. Indeks Šangajske burze je pak ojačao 0,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close