Svjetske burze pale zbog slabih gospodarskih pokazatelja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. lipanj 2014. u 10:23
Thinkstock

Američki bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju potonuo 2,9 posto na godišnjoj razini, najviše u posljednjih pet godina

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer su ulagače pokolebali slabi pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,6 posto, na 16.851 bod, a S&P 500 0,1 posto, na 1.960 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,7 posto, na 4.397 bodova.

Pad cijena dionica posljedica je šokantnog podatka da je, prema trećoj procjeni, američki bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju potonuo 2,9 posto na godišnjoj razini, najviše u posljednjih pet godina.

To je izazvalo šok na tržištu, s obzirom da je prva procjena BDP-a govorila o rastu za 0,1 posto, a druga o padu za 1 posto. Ovako oštra revizija podatka nije zabilježena od 1976. godine, od kada se vode ti podaci.

Ipak, burzovni indeksi nisu znatnije pali jer ulagači vjeruju da je slabost gospodarstva ponajviše posljedica oštre zime te da će se u drugom tromjesečju oporaviti.

„Revidirani podaci su zastrašujući. No, premda te brojke zabrinjavaju, moramo imati na umu da je u posljednja četiri mjeseca broj zaposlenih rastao za po 200 tisuća“, kaže Chris Rupkey, ekonomist u Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Doduše, ima podataka koji ukazuju na oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva, no usporen. Tako je potrošnja Amerikanaca u svibnju porasla svega 0,2 posto, nakon stagnacije u travnju. A ako se uključi i utjecaj inflacije, potrošnja je pala drugi mjesec zaredom.

Kako osobna potrošnja čini više od dvije trećine američke gospodarske aktivnosti, analitičari su nakon ovih podataka smanjili procjene rasta. Sada očekuju jačanje BDP-a u drugom tromjesečju za 2,2 posto, dok su se prije procjene kretale i do 4 posto.

Oprez ulagača posljedica je i upozorenja kompanija uoči sezone objave kvartalnih poslovnih izvješća, koja počinje za dva tjedna. Niz kompanija smanjio je procjene svojih financijskih rezultata, pa odnos između dosad objavljenih negativnih i pozitivnih najava iznosi 4,2 naprema 1, što je iznad dugoročnog prosjeka od 2,6 naprema 1.

Kako niti gospodarski podaci, niti poslovni rezultati kompanija nisu uvjerljivi, postavlja se pitanje mogu li cijene dionica nastaviti rasti, s obzirom da se kreću na najvišim razinama u povijesti.

„Cijene su dionica dosegnule razine koje ulagačima ne ulijevaju sigurnost, s obzirom da nema čvrstih dokaza da je gospodarstvo na pravom putu“, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale zbog naznaka usporavanja rasta gospodarstva eurozone. Londonski FTSE indeks oslabio je 1 posto, na 6.757 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,7 posto, na 9.815 bodova, a pariški CAC 2,3 posto, na 4.436 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,7 posto, na 15.095 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close