Svjetske burze pale nakon dva tjedna rasta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. siječanj 2015. u 10:51
Thinkstock

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon dva tjedna rasta, jer je niz slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja naveo ulagače na povlačenje s tržišta.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon dva tjedna rasta, jer je niz slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja naveo ulagače na povlačenje s tržišta.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 1,2 posto, na 17.832 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,5 posto, na 2.058 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 4.726 bodova.

U prošloj je godini Dow Jones ojačao 7,5 posto, dok je S&P 500 skočio 11,4, a Nasdaq indeks 13,4 posto. Dobar dio tih dobitaka indeksi su ostvarili u posljednjim lanjskim tjednima.

Od polovice prosinca, kada je Fed poručio da će biti 'strpljiv' po pitanju povećanja kamata, pa do 29. prosinca S&P 500 skočio je gotovo 6 posto, dosegnuvši najviše razine u povijesti.

No, u posljednja tri trgovinska dana taj je indeksa pao, a kako ulagači na početku nove godine prilagođavaju svoje pozicije, najvažnije pitanje bit će jesu li te visoke razine cijena održive, s obzirom na slabost nekih od najvećih svjetskih gospodarstava.

Japan je u recesiji, eurozona raste anemično, dok se rast kineskog gospodarstva usporava, na što ukazuje niz posljednjih makroekonomskih pokazatelja.

"Nije bilo potrebno puno za korekciju cijena dionica jer, S&P 500 indeks skočio je u vrlo kratkom razdoblju s 1.970 na gotovo 2.100 bodova, pa je razumljivo što se dio ulagača odlučio povući s tržišta", kaže Stephen Massocca, direktor u tvrtki Wedbush Equity Management.

Veće oscilacije cijena dionica posljedica su, također, mršavog obujma trgovanja, što je uobičajeno za blagdansko razdoblje.

Uz to, cijene nafte ne uspijevaju se stabilizirati. I u novu su godinu ušle klizanjem na nove najniže razine u pet i pol godina.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,95 posto, na 6.547 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,60 posto, na 9.764 boda, a pariški CAC 1,0 posto, na 4.252 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close