Svjetska dionička tržišta u uzletu na krilima likvidnosti

Autor: Ana Blašković , 04. siječanj 2020. u 11:34
Najviše vjetra u leđa dobile su kineske dionice, ali je optimizam zavladao i na ostalim tržištima/SHUTTERSTOCK

Potez Kine bio je očekivan, a analitičari ističu da će povećati potencijal kreditiranja tvrtki.

Globalna tržišta porasla su prvog trgovinskog dana u 2020. nakon što je središnja kineska banka upumpala 115 milijardi dolara u sustav kako bi dala zamašnjak tamošnjem gospodarstvu.

Najviše vjetra u leđa dobile su kineske dionice pa je indeks CSI 300 porastao 1,4 posto, dosegavši najvišu razinu od veljače 2018., dok je STOXX 600 dobio na vrijednosti 1 posto, prenosi FT.

Injekcija likvidnosti 
Pozitivan sentiment vlada i na Wall Streetu na kojem su S&P 500 i Nasdaq 100 porasli 0,6, odnosno 0,8 posto, a američkim dionicama nakon rekordne 2019. izgledna je još jedna dobra godina.

 

3 posto

porastao je prinos na 10-godišnji njemački Bund

Optimizam dionicama donijela je odluka kineske središnje banke u srijedu da snizi obveznu pričuvu za 50 baznih bodova ulivši pritom 800 milijardi renminbija (oko 115 milijardi dolara) likvidnosti u bankarski sustav ususret kineskoj Novoj godini nešto kasnije u siječnju.  Potez kineskih monetarnih vlasti bio je očekivan, a analitičari ističu da će sniziti troškove financiranja banaka i povećati potencijal kreditiranja privatnih kompanija i malih tvrtki. 

Skok i u Europi
Europsko dioničko tržište obilježili su rast FTSE-ja 100, njemačkog DAX-a i pariškog CAC 40 indeksa koji su dobili na vrijednosti po jedan posto, osim CAC-a koji je ojačao 1,3 posto. Prinos na njemački 10-godišnji Bund porastao je 3 posto paralelno s izlaskom ulagača iz te imovine.

Prema pisanju FT-ja, kineske dionice koje su u prošloj godini ostvarile najbolje rezultate u zadnjih pet godina, porasle su nakon najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da će 15. siječnja potpisati "prvu fazu" sporazuma s Kinom. Taj bi potez mogao signalizirati svojevrsno primirje u dugotrajnom trgovinskom konfliktu dviju država koji je bitno uzdrmao svjetsku trgovinu i usporio globalne stope rasta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close