Gažić: Samo nova izdanja dionica mogu vratiti likvidnost

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 18. listopad 2013. u 09:40
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze

Kapitalnog povezivanja neće biti, ali moguća je suradnja koja će olakšati protočnost kapitala, prvenstvno među burzama ex Jugoslavije.

Posljedice krize osjetila je i burza, no njezina predsjednica uprave Ivana Gažić smatra da i dalje domaća burza može samostalno napredovati, i da je upitno je li spajanje u nekom obliku s drugim burzama potrebno, jer mala likvidnost je ostaje problem. Kod nas je mogu popraviti nova izdanja dionica, pa su u tom smislu velika očekivanja od države i uvrštenja dionica tvrtki u vlasništvu države na burzi.

Već godinama prometi su mali, novih uvrštenja nema, mnogi se i povlače, a nema ni zaduživanja na burzi. Razlog je naravno kriza, no što se može ili mora promijeniti?
Domaći financijski sustav još uvijek je u velikoj mjeri bankocentričan, što nije lako promijeniti. Ključno je utjecati na stav kompanija koje su se u prošlosti isključivo financirale putem banaka, da postoje i drugi načini prikupljanja kapitala. Tvrtke i projekti ne mogu se dugoročno financirati isključivo kreditima već i ulaganjem kapitala, što je osobito došlo do izražaja u krizi kada su brojne kompanije, iz nemogućnosti vraćanja kredita, morale biti kapitalno ojačane. Puno je bolje kada kompanija spremna dočeka krizu, visoko kapitalizirana. Ulagatelj vjeruje u investicijsku priču tvrtke i poklanja joj povjerenje stjecanjem dionica, a zauzvrat dobiva udio u vlasničkoj strukturi i mogućnost da participira u uspjehu tvrtke kroz kapitalnu dobit. 

Je li država mogla pomoći, primjerice ponudom dionica tvrtki koje idu u privatizaciju ili dokapitalizaciju?
Apsolutno, na ovaj način na burzu su dospjela neka od najlikvidnijih izdanja, a značajni potencijal još uvijek postoji. Daljnja privatizacija imala bi nesumnjivo odličan utjecaj i na tržište i na ekonomiju u cjelini, a nadamo se i da ćemo uskoro vidjeti neke nove investicijske projekte na tržištu kapitala.

Učestala je tema zbog toga prodaja burze. Što kažu dioničari, kakvo je vaše mišljenje?
Ovo je ponajprije pitanje usmjereno dioničarima. Naše je vlasništvo 100 posto privatno i vlasnici u tržištu kapitala vide ne samo potencijal nego i vrijednost za ekonomsko i financijsko okruženje u kojem posluju.

Može li ipak burza samostalno dalje i kako ili bi ipak imala prednosti da se poveže,  proda?
Konsolidacija je danas trend burzovne industrije, ali teško je ocijeniti što bi to bila nova vrijednost proizašla iz takvih aktivnosti.Nova izdanja vrijednosnica je ono što nam treba da bi se na tržište vratila likvidnost. Činjenica je da u Hrvatskoj štednja raste. Dakle, ima slobodnih sredstava, međutim, nedostaju nove investicijske priče. Prednost povezivanja se prvenstveno traži u efikasnosti jer s novom regulativom ekonomija razmjera sve se više postavlja kao imperativ. Povezivanje vidim kao mogućnost, ali ne govorim o klasičnom kapitalnom povezivanju već o mogućnosti lakše protočnosti kapitala, prvenstvno među burzama ex Yu.

Velik broj burzi nakon ulaska u EU je to učinio i govore o prednostima…
Ako mislite na primjer CEE SEG, koji predstavlja najpoznatiji primjer konsolidacije burzovne industrije u EU, moram reći da i oni imaju određenih problema sa smanjenjem likvidnosti. Samo spajanje nije bilo dovoljno da se ostvari značajan rast. Trenutno su česte špekulacije oko spajanja CEE SEG s burzom u Varšavi, koja je nakon odluke o nacionalizaciji pola mirovinske industrije izgubila veliki dio svojeg liquidity poola. I ovdje će spajanje biti motivirano prvenstveno efikasnošću. Da bismo mi u Hrvatskoj postali efikasniji, pomoglo bi kontroliranje cijelog lanca transakcije od sklapanja do namire. Međutim, burza i poravnanje i namira danas su u različitim vlasništvima.

Velik broj tvrtki koji kotira je u predstečajnoj nagodbi. Nedavno ste i iznijeli komentar gledajući pozitivno na zakon koji može oživjeti tvrtke, ali ste imali primjedbe na slučaj Dalekovod..
Razdoblje katarze, ako to mogu tako nazvati, je bolno, ali dobro za ekonomiju. U najvišoj kotaciji imamo nekoliko tvrtki koje se nalaze u predstečajnoj nagodbi. To je ozbiljna situacija koja pokazuje dubinu u koju smo pali nakon vrhunaca iz 2007. i 2008. godine. Predstečajna nagodba je okidač koji će pokrenuti rješavanje dugogodišnjih problema tvrtki koje već dugo vremena ne ispunjavaju svoje obveze, ne samo prema dobavljačima već i prema svojim dioničarima, a u konačnici i burzi, što je neprihvatljivo.

Pred tržištem je i prijedlog zakona o mirovinskim fondovima. Kako ga ocijenjujete, posebno dio koji će omogućiti fondovima da budu više izloženi u nekoj tvrtki?
Mirovinski fondovi su dugoročni investitori. Iskustva s njihovom ulagačkom politikom ukazuju da nisu špekulanti. Tako je početni val likvidnosti bio potaknut i njihovom snažnom kupnjom nekih dionica. Kada su došli do svojeg ulagačkog maksimuma ili maksimuma izloženosti koju su željeli, te su dionice više manje "zaključane" jer su naši fondovi još uvijek u razdoblju snažne generacije sredstava. Ono što svakako ocjenjujem pozitivnim jest napredak u korporativnom upravljanju i odnosima s investitorima koji je evidentan u tvrtkama u kojima su mirovinski fondovi dioničari.

Komentari (3)
Pogledajte sve

eto prođe 5oljetka a mi dismotusmo

Vrijeme nas je pregazilo. Kao i u svemu ostalom prespori smo u adaptaciji na novonastale uvjete. ZSE je odavno odavno trebala biti priključena na neku pristojnu EU burzu, pa da educirani ulagači evenutalno ulažu novce u nešto kvalitetno. Ovo što se kod nas trenutno događa je održavanje mrtvaca na aparatima vjerojatno u režiji bankarskog lobija. Pogledajmo npr. investicijske fondove (dioničke,mješovite), prinosi su im, od osnutka, ispod stope inflacije. Tko bi normalan ulagao u udjele takvih fondova? Pa ipak, fondovi i dalje postoje iako ne znam čiji su točno novci u imovini tih fondova. Pa onda mirovinski fondovi, unatoč neisplativoj štednji kroz II. i III. stup i dalje opstaju na tržištu, i to kao glavni kupci domaćih dionica. Jasno je da tu poziciju imaju samo zahvaljujući marionetskom režimu, pa će se razuman ulagač zasigurno kloniti takvog tržišnog uređenja. Slažem se da se srednji sloj ljuto opekao, i da će se teško vratiti na burzu, ali jednako tako svatko razuman zna da mora iznaći način za sačuvati vrijednost zarađenog novca. U ovom trenutku za prosječnog hrvata čuvanje vrijednosti novca podrazumijeva bjesomučno ulaganje u nekretnine, zapanjujući su razmjeri upucanog novca u apartmane i sl. u zadnje 2-3 godine. Investiranje u rastući turizam teško da će naći zamjenu u idućoj dekadi. Realno, rentijerizam nam je jedini i ostao. Mlađi naraštaji se sigurno neće maltretirati sa otvaranjem računa kod brokera, i ostalim dubiozama,a pri tom im se nudi lista HR kompanija sumnjivog morala i nejasne vlasničke strukture. Oni na dohvat ruke imaju mobilne platforme za kupnju kripto valuta i drugih lutrijskih igara.

[emo_palacg]

New Report

Close