Promet i indeksi pali, ali rasla vrijednost uvrštenih papira

Autor: Tomislav Pili , 07. srpanj 2015. u 22:01
Prilika na tržištu uvijek ima, bez obzira na statistiku, kaže čelnica ZSE Ivana Gažić/Žarko Bašić/PIXSELL

Unatoč padu ukupnog prometa za preko 18 posto, tržišna kapitalizacija porasla solidnih 5,6 posto.

Unatoč uvrštenju dvije potpuno nove dionice – Tankerske Next Generation i Granolia – to nije spriječilo daljnju degradaciju prometa na Zagrebačkoj burzi u prvom polugodištu.

Kako stoji u izvješću objavljenom u utorak, dionički promet unutar knjige ponuda dosegnuo je 1,1 milijardu kuna što je 21,5 posto manje nego u prvom lanjskom polugodištu. Ništa bolja situacija nije ni sa ukupnim prometom koji se popeo do 1,7 milijardi kuna. Ako se ta brojka usporedi s godinom ranije, vidljivo je smanjenje od 18,4 posto. Uporni promatrač trgovinske statistike ne treba se nadati pozitivnom predznaku ni kod obvezničkog prometa koji je s 112,5 milijuna kuna za 19,4 posto manji od istog razdoblja prošle godine.

 

1,1mlrd.

kuna iznosio je dionički promet, 21,5 posto manje nego lani

No, zato je kod stavki tržišne kapitalizacije priča potpuno drugačija. Vrijednost svih uvrštenih papira porasla je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci za 5,6 posto na 208,7 milijardi kuna. Pozitivan je trend primjetan i kod dioničke kapitalizacije koja je ojačala za 5,4 posto na 132,2 milijarde kuna. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić komentirala je kako trgovinska statistika pokazuje da je u ovakvim gospodarskim okolnostima tržište kapitala u velikoj mjeri volatilno te je prilično nezahvalno predviđati njegovo kretanje.

"Međutim, nova uvrštenja početkom godine ipak su unijela određenu dinamiku i prva tri mjeseca promet je bio razmjerno dobar", kaže Gažić. Glavni dionički indeksi oslabili su na godišnjoj razini između tri posto (CROBEX) i 0,6 posto (CROBEX10). Od sektorskih indeksa gotovo su svi u većem ili manjem padu. Ojačao je jedino CROBEXturist, i to za 17 posto. Od ostalih, najveći pad bilježi CROBEXtransport od 18 posto, a najmanji CROBEXindustrija od 0,7 posto. "Investicijskih prilika uvijek ima, bez obzira na opću statistiku, a tržištu ostaje još šest mjeseci za anuliranje gubitaka iz prvog polugodišta i potencijalan rast", zaključila je Gažić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close