Promet gotovo prepolovljen, ali volumen nikad veći

Autor: Tin Bašić , 03. siječanj 2013. u 22:01
Promet dionicama u 2012. godini najmanji je u posljednjih osam godina

Broj vrijednosnica koji je promijenio vlasnika iznosio je 43,2 milijuna komada i za gotovo tri posto je viši nego godinu prije.

Promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u prošloj je godini drastično pao. Ulagači su vrijednosnicama kompanija ostvarili 2,91 milijardu kuna prometa što je 44 posto manje nego u 2011. kada su investitori na burzi trgovali dionicama u vrijednosti od 5,23 milijarde. Kada se ta sumorna prošlogodišnja statistika usporedi s prijašnjim vremenima, promet dionicama u 2012. najmanji je u posljednjih osam godina. Naime, 2003. godine investitori na burzi s vrijednosnicama su ostvarili 2,62 milijarde kuna prometa. Treba napomenuti da je u to vrijeme u Hrvatskoj postojala još jedna burza, ona Varaždinska, pa su zapravo prometi na domaćem tržištu kapitala bili višestruko veći. A prometa iz 2007. od 22 milijarde kuna i 2008. od 16,8 milijardi možda se bolje i ne prisjećati.

Druga strana priče
No istopljeni promet ne znači i manju aktivnost ulagača. Upravo suprotno. Vrijednost svih dionica na burzi krajem prosinca iznosila je 127,79 milijardi kuna i za 2,84 milijarde je manja nego godinu prije, što je jako slično padu godišnjeg prometa (promet dionicama smanjio se 2,32 milijarde kuna). A kada se uz to u obzir uzmu volumeni protrgovanih dionica, može se zaključiti da zanimanje za dionice nikada nije bilo veće. Broj vrijednosnica koji je u prošloj godini promijenio vlasnika iznosio je 43,2 milijuna komada i za gotovo tri posto je viši nego godinu prije. I ne samo da je viši nego 2011., nego je ujedno i najviši od kada postoji Zagrebačka burza. Usporedbe radi, volumen dionica "zlatne" 2007. godine iznosio je 33,4 milijuna komada. Pad vrijednosti dionica jasnije je vidljiv izračuna li se prosječna cijena jedne dionice na ZSE. Ako se promet dionicama podijeli sa volumenom, proizlazi da je prosječna cijena vrijednosnice u 2012. bila 67,45 kuna. A to je gotovo upola manje nego u 2011. kada je iznosila 124,64. Daleko najveći prosjek zabilježen je 2007. kada je jedna dionica na burzi u prosjeku vrijedila 658,23 kune.

'Dolazi uzbudljivo vrijeme'
"Godina je bila prilično izazovna, ali nastojali smo iz danih okolnosti izvući maksimum. I vjerujemo da smo u tome uspjeli", izjavila je za Poslovni dnevnik predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić. Na ovu godinu ne gleda sa strepnjom, već s izvjesnom dozom znatiželje. "Smatram da za domaće tržište kapitala dolazi vrlo uzbudljivo razdoblje koji dočekujemo u potpunosti spremni", zaključuje "šefica" Zagrebačke burze. Bilo kako bilo, mnogi ulagači 2012. vide kao godinu koju je bolje zaboraviti, a ovoj se raduju s nadom da će biti bolja.Pred kraj prošle godine prvi put su na tržištu kapitala svjetlo dana ugledali certifikati na njemački indeks DAX, zlato, naftu, njemački Bund koji su ipak uspjeli zaokupirati ulagače koji s nestrpljenjem čekali nove instrumente.  Ako se promatraju iskustva burzi u regiji koje su uvrstile strukturirane vrijednosne papire, ove godine mogao bi se očekivati rast ukupnog prometa na Zagrebačkoj burzi.

Komentirajte prvi

New Report

Close