‘Prodajte dionice Ine, njihova je ciljana cijena 1603 kune’

Autor: Tin Bašić , 09. ožujak 2014. u 22:00
Dionicom Ine trenutno se trguje po 3490 kuna/Filip Brala/PIXSELL

Ako se pokaže da je spomenuta vrijednost točna, to bi moglo stvorili probleme za obvezne mirovinske fondove.

Investitorima savjetuju prodaju dionice Ine, a ciljana cijena postavljena je na nevjerojatnih 1603 kune.

U posljednjoj analizi Hypo banke, koju je izradio voditelj tima Istraživanja tržišta kapitala Hypo banke Boris Mažurin, a koja je izrađena sredinom veljače (u dokumentu stoji datum objave 18.2.), stoji da kako su poslovni rezultati najveće domaće naftne kompanije u skladu s njihovim očekivanjima, što je posljedica odsutstva bilo kakvih značajnih materijalnih promjena koje bi utjecale na njihovo mišljenje. Poslovni dnevnik u posjedu je cijelokupne analize, dok je na internetskim stranicama banke objavljena samo jedna stranica. "Ina grupa ostvarila je u 2013. godini neto gubitak od 1,5 milijardi kuna prvenstveno zbog umanjenja imovine u Siriji za 1,5 milijardi, pada imovine od 738 milijuna te pada prodaje od 8,2 posto. Prihod od prodaje pao je 14,2 posto na 27,4 milijarde kuna te je proizvodnja pala 17 posto. Detaljno, proizvodnja nafte i plina pala je za šest, odnosno 21 posto, dok je proizvodnja kondenzata pala 27 posto", stoji u analizi. 

 

52posto

manja je ciljana cijena Inine dionice od one tržišne

Još uvijek postoji potencijal
Mažurin ističe kako očekuje nastavak smanjenja proizvodnje zbog prirodnog pada na svim Ininim poljima, manjak novih koncesija od strane države koje bi omogućile nova istraživanja i proizvodnju te nedovoljni CAPEX (kapitalni izdaci) u postojećim istraživanjima i proizvodnji. "Promatra li se dobit Ine, EBITDA (dobit prije oporezivanja, kamate i amortizacije) je u 2013. godini pala za gotovo 20 posto na 7,3 milijardi kuna. Posljedica je to pogoršanja EBITDA sektora istraživanja i proizvodnje što je posljedica niže prosječne ostvarene cijene ugljikovodika i negativnog doprinosa trgovine plinom koji je ostvario veći gubitak", piše Mažurin. Slijedom toga, EBITDA marža pala je 210 baznih bodova na 12,9 posto. "Prema našem mišljenju, još uvijek vidimo potencijal za rast profitabilnosti EBITDA i to na krilima snažnije orijentacije na sektor istraživanja i proizvodnje koji još uvijek donosi unosne marže, mjera rezanja troškova s većim fokusom na rezanju troškova zaposlenika", objašnjava Mažurin. Cijena Inine dionice na Zagrebačkoj burzi kreće se oko 3400 kuna, čime je ciljana cijena upola manja. Također, cijenu od 1603 kune investitori na domaćem tržištu kapitala posljednji su puta vidjeli u rujnu 2009. godine. 

Mirovincima izbija milijune
Ako se pokaže da je vrijednost koju analitičar Boris Mažurin očekuje za Ininu dionicu u idućih 12 mjeseci točna, to bi moglo stvorili velike probleme za obvezne mirovinske fondove.Oni su naime, najveći dio Ininih dionica u svojim portfeljima stekli u prosincu 2010. kada su krenuli u borbu s mađraskim Molom. Tada je Mol objavio da želi kupiti dionice Ine na tržištu i da nudi 2800 kuna po komadu (tada je cijena na burzi bila 1720 kuna). Mirovinci su s kontra ponudom od 2830 kuna po dionici krenuli s kupovinom. To je dovelo do toga da je cijena Inine dionice u mjesec dana skočila za još 1000 kuna i nastavila rasti i prešla razinu od 4000 kuna. Četiri mirovinca su na kraju te borbe došla do 419.955 dionica Ine koje trenutno na tržištu vrijede 1,46 milijardi kuna. Kada bi se vrijednost tih dionica računala po cijenu od 1603 kune, one bi vrijedile samo 673,18 milijuna kuna. Dakle, vrijedile bi 792,45 milijuna kuna manje.  

Komentari (11)
Pogledajte sve

Svaka je cijena da se onemogući preuzimanje bila dobra, ako cijena bude 1600 kn, a treba napraviti sve da bude država neće izgubiti ništa naspram MOL-u,tada neka mirovinci kupe po 1600! Super

Tko nas male dioničare hoće naguziti ?

Imam špulijus da su se MOL i Kukuriku Vlada već dogovorili i da zajedno nude na prodaju najboljem ponuđaču 69 % INE .

A cijena ?
Nemojte se šaliti !

Godine 2003. ININA nafta i plin u Siriji vredila je 20 miliardi
dolara .

Danas ta nafta i plin vrijede 110 miliardi dolara .

To je dobra vijest za nas male dioničare i za cijelo tržište dionica na ZSE.
Potencijalni veliki gubitak u INI srušio bi crobexe,a naročito crobex 10 a i imovina mirovinaca bi bila dobro načeta.
A to bi mse trebalo negdje nadoknaditi pa bi mirovinci mogli napucati
neke dionice gdje je mali free float-recimo LEDO radi smanjenja gubitaka
Ali pad cijene dionice INE se vjerovatno neće dogodit jer će mirovinci tu
najlakše braniti cijenu?
A što bi se dogodilo da država da braniteljima,recimo 7% dionica Ine i da oni počnu prodavati?????
A zašto im ne bi dala?Njima je ljuta potriba jer je u braniteljskom fondu sve manje točkica!!!!!!

To ovaj mali sa slike kaze? [emo_smijeh]

New Report

Close