Očekuje se još jedan miran dan na Zagrebačkoj burzi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2014. u 09:42
Foto: Tatjana Tadić / Pixsell

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje nastavak mirnog trgovanja, uz blage oscilacije Crobexa pod utjecajem kretanja na inozemnim burzama, jer zasad nema važnijih objava iz domaćeg poslovnog sektora.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,38 posto, na 1.844 boda, a Crobex10 za 0,09 posto, na 1.048 bodova.

Redovni promet iznosio je 8,3 milijuna kuna, što je upola manje nego dan ranije.

Milijunski promet ostvaren je jedino dionicom HT-a, 1,4 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,73 posto, na 154 kune.

U fokusu ulagača bile su dionice turističkih kompanija, koje su ostvarile dobitke. Najviše je porasla cijena dionice Arenaturista, za 3,5 posto, potom Hotela Imperial za 2,11 posto, Valamar Adrije, za 1,24 posto, te HUP-a Zagreb, za 0,99 posto.

Najveći pad zabilježila je dionica Petrokemije, za 9,8 posto, nakon što je kompanija objavila da je u prvom krugu dokapitalizacije, od ponuđenih 16,67 milijuna novih dionica, upisano i uplaćeno njih 434.733.

Od poslovnih vijesti, Uprava i Nadzorni odbor Zagrebačke banke predložili su isplatu dividende u bruto iznosu od 1,45 kuna po dionici. Ex-dividend date je 9. rujna. Dionica ZABA-e jučer je poskupila 1,42 posto na 33,47 kuna, što daje bruto dividendni prinos od 4,33 posto.

„Jučerašnji dan na domaćoj burzi bio je solidan. Crobexi su blago porasli, dok je promet splasnuo, no i dalje je na zadovoljavajućoj razini, s obzirom na ljetno razdoblje. Danas očekujem nastavak mirne atmosfere i stagnaciju Crobexa“, ističe Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Na inozemnim se burzama, pak, nastavlja pozitivno raspoloženje. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i solidnim pokazateljima iz američkog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 0,36 posto, dok je S&P 500 porastao 0,50, a Nasdaq indeks 0,71 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast indeksa na Wall Streetu, pa su geopolitičke napetosti pale u drugi plan.

„U fokusu investitora je sezona objava financijskih izvješća, a dosad objavljeni poslovni rezultati kompanija su solidni. Od važnijih kompanija, danas se iščekuje objava rezultata Facebooka. Ipak, tržišta su i dalje na oprezu zbog geopolitičke situacije u Ukrajini i Pojasu Gaze“, zaključuje Rinkovec.

Komentirajte prvi

New Report

Close