Obnovljena napetost u Ukrajini spustila europske dionice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2014. u 15:19
Thinkstock

Europski burzovni indeksi pali su u ponedjeljak jer su ulagači zbog obnovljene napetosti u Ukrajini pokazali nesklonost dionicama u automobilskom, tehnološkom i sektoru putovanja.

Europski burzovni indeksi pali su u ponedjeljak jer su ulagači zbog obnovljene napetosti u Ukrajini pokazali nesklonost dionicama u automobilskom, tehnološkom i sektoru putovanja.

Londonski FTSE pao je 1,57 posto na 6.537 bodova, frankfurtski DAX za 0,59 posto na 9.260 bodova, dok je frankfurtski DAX bio u minusu 0,42 posto i iznosio 4.347 bodova.

Među gubitnicima izdvajale su se cikličke dionice, pa je sektor putovanja oslabio u prosjeku 2,3 posto, tehnološki sektor 1,9 posto a automobilski 1,8 posto.

"Geopolitičke zabrinutosti pritišću dionice", zaključio je Christian Stocker, dionički strateg u muenchenskom UniCreditu. "Tržišta strahuju da bi eskalacija napetosti mogla dovesti do novih gospodarskih sankcija Rusiji, što bi se negativno odrazilo na Europu".

Ukrajina je pro-ruskim separatistima odredila rok u kojem bi se trebali razoružati, zaprijetivši im protuterorističkom operacijom.

Tako su danas pale cijene dionica nekoliko kompanija izloženih u Rusiji. Finski proizvođač guma Nokian Renkaat, austrijska banka Raiffeisen Bank International, talijanska banka UniCredit i belgijska financijska grupacija KBC izgubili su na vrijednosti od 1,8 do 3,5 posto.

Nokian Renkaat, Raiffeisen, UniCredit i KBC ostvaruju 14 do 26 posto svojih prihoda u Rusiji.

Na gubitku su bile i tehnološke dionice. Cijene dionica Ericssona pale su za 4,2 posto a ARM Holdingsa za 2,2 posto.

Među ostalim gubitnicima izdvajala se i grčka banka National Bank, čije su cijene dionica pale za 14 posto, nakon izjave jednog bankara o mogućoj ponudi dionica na međunarodnim tržištima.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,36 posto, na 13.910 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close