Njujorška burza kupuje Čikašku

Autor: Tomislav Pili , 03. travanj 2018. u 14:43
NYSE je dominantno dioničko tržište u Americi/REUTERS

Posljednje regionalno tržište u SAD-u na pragu preuzimanja.

Trend konsolidacije među velikim svjetskim burzama ne uspijeva zaustaviti ni neuspješno spajanje Londonske i Frankfurtske burze te blokada kineskih investicija u američki financijski sektor.

Kako piše Wall Street Journal (WSJ) pozivajući se na upućene izvore, Njujorška burza (NYSE) u pregovorima je o preuzimanju Čikaške burze (CHX), svega mjesec i pol nakon što su američki regulatori blokirali skupinu kineskih investitora u preuzimanju tog tržišta. Prema tvrdnjama izvora WSJ-a, Njujorška burza mogla bi platiti oko 70 milijuna dolara za CHX.

Iz New Yorka su ostali nedostupni za komentar tih navoda dok su iz Chicaga odbili komentirati. Dogovor o preuzimanju mogao bi biti objavljen već ovoga tjedna. Ako do njega uistinu dođe, može se reći da će div progutati patuljka. Naime, NYSE je dominantna američka burza na tamošnjem dioničkom tržištu vrijednom 29 bilijuna dolara dok Čikaška burza ostvaruje manje od jedan posto ukupnog dioničkog prometa u SAD-u.

 

1 posto

ukupnog dioničkog prometa prolazi preko Čikaške burze

Time bi nestala i posljednja neovisna regionalna burza u Americi. Inače, NYSE-u koji je u vlasništvu kompanije Intercontinental Exchange preuzimanje tako malih tržišta nije strano. Prije dvije godine kupio je Nacionalnu burzu (NSX) preko koje je prolazilo svega 0,01 posto dioničkog prometa.

Čikaška burza prošloga je mjeseca najavila kako traži novoga kupca nakon što je Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) blokirala 25 milijuna dolara vrijedan sporazum s kineskim investitorima. Time su upropašteni dvogodišnji pregovori o prodaji s konzorcijem kojeg je predvodio kineski Chongqing Casin Enterprise Group. Motiv kineskih investitora bilo je otvaranje vrata lakšem uvrštenju kineskih kompanija na američkom dioničkom tržištu. S obzirom na položaj NYSE-a, dobivanje regulatornog odobrenja ne bi smio biti problem.

Komentirajte prvi

New Report

Close