Njemačka burza do 2018. zarađivat će 30 posto više

Autor: Tomislav Pili , 28. srpanj 2015. u 22:01
Nedavno je kupljena forex platforma za 725 milijuna eura/REUTERS

Osim otvaranja burze u Singapuru, Deutsche Börse kreće i u akvizicije.

Deutsche Börse (DB) do kraja 2018. namjerava povećati prhode za trećinu širenjem na kinesko tržište i trgovanjem s novim investicijskim klasama.

Plan razvoja najvećeg burzovnog operatora u Europi u ponedjeljak navečer predstavio je novi izvršni direktor Carsten Kengeter koji je kormilo preuzeo 1. lipnja. Njemačka će burza tako godišnje povećavati prihode za pet do 10 posto, a operativnu dobit između 10 i 15 posto. Ako se planovi ostvare, za tri će godine DB ostvariti između 2,8 i 3,2 milijarde eura prihoda, a operativna bi dobit trebala dosegnuti 1,75 milijardi eura, u najoptimističnijem scenariju. Za ovu godinu burza očekuje između 2,2 i 2,4 milijarde eura prihoda te milijardu eura dobiti.

 

3,2mlrd.

eura trebala bi njemačka burza uprihoditi za tri godine

U drugom tromjesečju kompanija je ostvarila 19 posto više prihode od 583 milijuna eura te 14 posto višu dobit od 271,4 milijuna eura. Plan rasta prihoda i dobiti i dobiti namjerava se ostvariti na dva načina. Prvi je širenje u Aziju. DB namjerava sljedeće godine otvoriti u Singapuru burzu izvedenica. Ujedno s dva kineska partnera radi na otvaranju trgovanja instrumentima denominiranima u juanu. S akvizicijama je Kengeter već krenuo. Prošlog je tjedna kupljena platforma za trgovanje valutama 360T koju je DB platio 725 milijuna eura. To je ujedno i najveća akvizicija njemačke burze u desetljeću.

K tome, DB je u ponedjeljak potvrdio da će za 650 milijuna franaka kupiti SIX, operatera većine švicarske burzovne infrastrukture. Analitičari smatraju kako Kengeterovi potezi dokazuju kako tradicionalne burze promišljaju o promjeni svog poslovnog modela uslijed sve snažnijeg reguliranja njihove djelatnosti. Inače, Carsten Kengeter na DB je došao s mjesta direktora investicijskog bankarstva švicarske banke UBS. Na čelnom je mjestu zamijenio Reta Francionija, rođenog Švicarca koji je njemačku burzu vodio cijelo desetljeće, uključujući i burno razdoblje financijske krize 2008. godine. Ni Francioniju nije bila strana ideja širenja poslovanja, pa je namjeravao kupiti američku NYSE Euronext. No, transakcija je propala 2012. odbijenicom europskog regulatora.

Komentirajte prvi

New Report

Close