‘Najveći je problem recesija u Europi’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. siječanj 2013. u 09:18
Ilustracija / thinkstock

‘Najveći je problem recesija u Europi, koja je i dalje najveći trgovinski partner mnogih najvećih američkih kompanija.’

 Zahvaljujući dogovoru u Washingtonu kojim je izbjegnuta 'fiskalna litica', na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, no ovoga se tjedna očekuje oprezno trgovanje jer počinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. S&P 500 indeks skočio je prošloga tjedna 4,6 posto, na 1.466 bodova, najvišu razinu od prosinca 2007. godine. Dow Jones ojačao je, pak, 3,8 posto, na 13.435 bodova, a Nasdaq indeks 4,8 posto, na 3.101 bod.

Cijene dionica prošloga su tjedna snažno porasle jer je američki Kongres prihvatio zakon kojim će se smanjiti proračunski deficit i tako izbjeći automatsko smanjenje budžetskih rashoda i povećanje poreza, koje je moglo gurnuti gospodarstvo u recesiju. No, euforija zbog izbjegavanja 'fiskalne litice' splasnula je krajem tjedna, a u fokus ulagača ponovno ulaze fundamentalni pokazatelji. Tako će ovoga tjedna najviše pažnje ulagača privući početak sezone objave poslovnih rezultata kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine.

Mnoge kompanije, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, objavile su najnovije procjene poslovanja u tom i idućem razdoblju. Pritom odnos između negativnih i pozitivnih procjena iznosi 3,6 naprema 1, što je drugi najslabiji skor još od trećeg tromjesečja 2001. godine, pokazuju podaci Thomson Reutersa. U trećem tromjesečju prošle godine prihodi kompanija iz sastava S&P 500 indeks pali su 0,8 posto, dok je njihova dobit porasla mršavih 0,1 posto.

Prema anketi Thomson Reutersa, procjene za četvrto tromjesečje nešto su bolje, ali znatno slabije nego što su bile prije nekoliko mjeseci. Primjerice, u listopadu su analitičari procjenjivali da će zarade kompanija u četvrtom tromjesečju porasti za prosječno 9,9 posto. U najnovijoj anketi analitičari očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 2,8, a prihodi za 1,9 posto.
Kao najvažniji razlog slabosti poslovnih rezultata analitičari navode makroekonomsku nesigurnost, ponajviše zbog recesije u Europi.

„Najveći je problem recesija u Europi, koja je i dalje najveći trgovinski partner mnogih najvećih američkih kompanija“, kaže Adam Parker, strateg u banci Morgan Stanley.

Komentirajte prvi

New Report

Close