‘Najbolji scenarij’ donio novi rekord u SAD-u

Autor: Tomislav Pili , 18. prosinac 2019. u 05:33
Dow Jones ojačao je dodatnih 100 bodova / REUTERS

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka zadržati popustljivu monetarnu politiku.

Rast američkog dioničkog tržišta i dalje je nezadrživ. Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagači optimistični nakon trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine, ali i solidnih pokazatelja iz kineskog gospodarstva. Dow Jones ojačao je 100 bodova ili 0,36 posto, na 28.235 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,71 posto, na 3191 bod, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 8814 bodova.

Završetak rata

Nove rekordne razine indeksa zahvaljuju se trgovinskom dogovoru koji su u petak postigle Kina i SAD, a kojim bi se trebao završiti carinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva. Dogovor između dva najveća svjetska gospodarstva podigao je izglede za cjelokupno globalno gospodarstvo, kažu neki analitičari. Premda se očekuje daljnje usporavanje rasta kineskog gospodarstva, izgledi su mu nakon sporazuma ipak bolji, kažu financijski stručnjaci. U ponedjeljak je objavljeno i da su industrijska proizvodnja i promet u trgovini na malo u Kini u studenome porasli brže nego mjesec dana prije. “Ovo predstavlja najbolji mogući scenarij koji su ulagači očekivali”, kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

 

27 posto

rasta bilježi za ovu godinu indeks S&P 500

Popustljiva politika

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka zadržati popustljivu monetarnu politiku. Fed je od početka godine kamate smanjio u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova. To je, uz nadu ulagača da će Kina i SAD postići trgovinski dogovor, najvažniji razlog zbog kojeg je S&P 500 indeks u ovoj godini porastao oko 27 posto i dosegnuo najviše razine u povijesti. Kretanje terminskih ugovora u utorak sugeriralo je da će američki burzovni indeksi prekinuti četverodnevni pozitivni niz. Zbog pada cijene dionice Boeinga pod najvećim je pritiskom bio terminski ugovor na Dow Jones koji je slabio oko jedan posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close