Najava dodatnih carina srušila burze

Autor: Tomislav Pili , 11. srpanj 2018. u 21:59
Robert Lighthizer, američki trgovinski predstavnik / 
REUTERS

Kineski indeksi pali dva posto.

Novo “dolijevanje ulja na vatru” već ionako prenapetih američko-kineskih trgovinskih odnosa rezultirali su u srijedu oštrim padom kineskih burzovnih indeksa i vrijednosti juana. Kineska je valuta, nakon što je američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer rekao da će SAD nametnuti carine od 10 posto na dodatni uvoz iz Kine u vrijednosti 200 milijardi dolara prema dolaru, u jednom trenutku oslabila više od 0,5 posto, na 6,6918 juana za dolar. Time mu se cijena ponovno približila najnižoj razini u 11 mjeseci, koliko je nakratko iznosila početkom srpnja. Stradale su i kineske dionice, pa je indeks Šangajske burze srezan 1,8 posto na 2777 bodova dok je hongkonški Hang Seng oslabio 1,3 posto.

Nervozu na financijskim tržištima potaknula je izjava Roberta Lighthizera koji je kazao da, kao odgovor na kineske protumjere i s obzirom da Kina ne mijenja svoje prakse, predsjednik Donald Trump naredio je pokretanje procesa čiji je cilj nametanje dodatnih carina. Dvomjesečni proces omogućit će javnosti da komentira predložene carine prije nego se popis finalizira tako da one neće stupiti na snagu prije rujna.

Podsjetimo, prošlog tjedna stupile su na snagu carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijedan kineski uvoz, na što je Peking odgovorio istom mjerom. Istovjetan potez najavljuje i sada. Kinesko ministarstvo trgovine u srijedu je priopćilo kako su predložene američke carine u potpunosti neprihvatljive, dodajući kako će Peking morati odgovoriti. “Kako se ne vidi brzi kraj spora, pa čak nije ni na vidiku, mogućnost jačanja trgovinskih napetosti i protekcionizma, kao i globalnog trgovinskog rata postaje najveći rizik za rast svjetskog gospodarstva i trgovine u 2018. i 2019.”, poručuje Rajiv Biswas iz IHS Markita.

Komentirajte prvi

New Report

Close