Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. srpanj 2014. u 09:23
Foto: Thinkstock

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,51 posto, na 1.805 bodova, a Crobex10 za 0,67 posto, na 1.030 bodova.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, dok investitori za nove smjernice čekaju vijesti iz poslovnog sektora, te prate zbivanja na inozemnim tržištima nakon prošlotjedne oštre korekcije.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,51 posto, na 1.805 bodova, a Crobex10 za 0,67 posto, na 1.030 bodova.

Redovni promet iznosio je 49 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna više nego tjedan dana prije.

„Na domaćem su tržištu protekloga tjedna Crobexi blago porasli, uz prosječnu dnevnu likvidnost od otprilike 9,4 milijuna kuna, što je više nego tjedan ranije, no i dalje je riječ o skromnom trgovanju“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren dionicom HT-a, 13,65 milijuna kuna, a cijena joj je na tjednoj razini blago korigirana, na 147 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, s 3,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 2,8 posto, na 217,7 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Đuro Đaković Holdinga, kojom je ostvareno 3,3 milijuna kuna prometa i kojoj je cijena skočila 38,6 posto, na 48,5 kuna, po čemu je najveća tjedna dobitnica. Skupština te kompanije donijela je odluke o smanjenju temeljnog kapitala umanjenjem nominalne vrijednosti dionica s 80 na 20 kuna te povećanju temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica uz cjenovni raspon od 20 do 60 kuna.

Znatnije cjenovne dobitke među likvidnijim izdanjima ostvarile su i dionice Rivijera Adrije, za gotovo 11 posto, SN Holdinga 9,3 posto, Auto Hrvatske 9 posto, te Kraša 7,6 posto.

A među većim gubitnicama našle su se dionice Vupika i Belja, nakon što su uprave tih kompanija krajem tjedna objavile pozive za glavne skupštine, na kojima će se odlučivati o smanjenju njihova temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka.

Cijena dionice Vupika pala je za više od 10 posto, a Belja 2,48 posto. Po gubitcima se izdvajaju i dionice Dalekovoda, sa cjenovnim padom od 5,9 posto, Petrokemije, 5,3 posto, te Atlantske plovidbe 4,8 posto.

„Ovoga će tjedna investitori pratiti zbivanja na globalnim burzama, na kojima je u punom jeku objava financijskih rezultata kompanija za drugo tromjesečje. Danas se očekuje opreznije trgovanje uoči korporativnih vijesti koje bi mogle oživjeti burzovnu trgovinu“, smatra Špoljar.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, najviše od travnja, što je posljedica anemičnih gospodarskih podataka i poslovnih rezultata kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,7 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,9, a Nasdaq indeks 1,6 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,6 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,4, a pariški CAC 4,4 posto.

„Na Wall Streetu je protekli tjedan bio najlošiji od travnja, dok je na europskim burzama pad cijena dionica bio čak i znatniji, pa su indeksi imali najlošiju izvedbu još od ožujka. Najviše su na udaru prodaja bile dionice na burzama zemalja na periferiji eurozone, pa je tako španjolski burzovni indeks potonuo je 4,3 posto, a talijanski za 4,4 posto“, navodi Špoljar.

Kako dodaje, glavni razlog prošlotjedne korekcije bila je zabrinutost u vezi stabilnosti portugalskog bankarskog sustava.

„Lošem raspoloženju pridonijeli su i slabiji od očekivanja podaci o industrijskoj proizvodnji u Francuskoj i Italiji, kao i objava zapisnika s posljednjeg sastanka Feda iz kojeg je vidljivo da će u listopadu doći do ukidanja kvantitativne monetarne politike, ako se nastavi tempo rasta gospodarstva“, ističe Špoljar.

Uz financijska izvješća, investitori će idućih dana pratiti i nove makroekonomske objave, prije svega današnji podatak o industrijskoj proizvodnji u eurozoni, a sutra izvješće o maloprodaji u SAD-u, zaključuje Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close