Na Wall Streetu oprez uoči izvješća o zaposlenosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2015. u 08:16
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, uz mršav obujam trgovanja, jer ulagači nisu željeli znatnije mijenjati pozicije uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, uz mršav obujam trgovanja, jer ulagači nisu željeli znatnije mijenjati pozicije uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones ojačao je 38 bodova, ili 0,21 posto, na 18.135 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 2.101 bod, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 4.982 boda.

Ulagači su suzdržani uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo znatno utjecati na tržište jer će zasigurno potaknuti špekulacije o tome kada će Fed povećati kamate – polovicom ili krajem godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih u SAD-u povećan za 238.000, manje u odnosu na 257.000 u siječnju.

"Ulagači, čini se, očekuju vatromet. Tako se najbolje može opisati ovo oklijevanje na tržištu", kaže Paul Schatz, predsjednik u tvrtki Heritage Capital.

Podršku tržištu pružile su vijesti iz Europe, gdje je Europska središnja banka (ECB) najavila početak kupnje državnih obveznica idućega ponedjeljka i povećala procjene rasta gospodarstva eurozone.

"No, taj vjetar u jedna splasnuo je nakon slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva", kaže Schatz.

Nakon što su dan prije ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci konzultantske tvrtke ADP o zapošljavanju u privatnom sektoru, jučer je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna skočio na 320 tisuća, dok su analitičari očekivali 295 tisuća.

Na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva na početku ove godine ukazuje i pad novih narudžbi u tvorničkom sektoru u siječnju, već šesti mjesec zaredom.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih pet dana iznosi 6,5 milijardi.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,61 posto, na 6.961 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 1 posto, na rekordna 11.504 boda, a pariški CAC 0,94 posto, na 4.963 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close