Na Wall Streetu oprez nakon Fedovih poruka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. listopad 2014. u 09:04
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, nakon što je američka središnja banka odlučila ukinuti programe kupnje obveznica i poručila da gospodarstvo stabilno raste.

Dow Jones oslabio je 31 bod ili 0,18 posto, na 16.974 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,14 posto, na 1.982 boda, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 4.549 bodova.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda ukinuli su jučer programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, poznate kao 'kvantitativno popuštanje tri'. Te programe Fed je uveo još 2008. na vrhuncu financijske krize, a do ove godine mjesečno je kupovao obveznice u vrijednosti od oko 85 milijardi dolara.

Tiskanjem svježeg novca održavao je kamate niskima, što je podržavalo rast kreditiranja, kao i cijene dionica. Stoga će ukidanjem tih programa tržište izgubiti dio podrške.

No, to se očekivalo, jer je Fed od početka godine postupno smanjivao mjesečne iznose kupnje obveznica kako bi se tržišta prilagodila novim okolnostima u kojima bi manje ovisilo o poticajnim monetarnim mjerama.

Sada je glavno pitanje na tržištu kada će Fed početi povećavati ključne kamatne stope, koje predstavljaju drugu važnu podršku tržištu jer se još od kraja 2008. kreću na rekordno niskim razinama od oko nula posto.

Zbog slabosti svjetskog gospodarstva i niske inflacije u SAD-u, ulagači su se nadali poruci središnje banke da neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Stoga ih je jučer zabrinulo priopćenje u kojemu čelnici Feda izražavaju uvjerenje da američko gospodarstvo stabilno raste, te da se tržište rada oporavlja.

To je potaknulo rast prinosa na 5-godišnje američke obveznice, dok su cijene dionica pale, pa je S&P 500 indeks u jednom trenutku bio u minusu 0,8 posto.

"Kretanja na tržištu poručuju nam da je Fed korak bliže povećanju kamata zbog poboljšanja situacije na tržištu rada", kaže Andrew Wilkinson, analitičar u tvrtki Interactive Brokers.

Ipak, pad cijena dionica ublažen je pred kraj trgovanja, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i stabilizaciji cijena nafte, nakon oštrog pada početkom tjedna.

I dok tržište gubi dio dosadašnje podrške monetarne politike, ulagači se nadaju da će rast gospodarstva i dobri poslovni rezultati kompanija podržati daljnji uspon cijena dionica.

Od kompanija sadržanih u S&P 500 indeksu, koje su dosad objavile poslovna izvješća za treće tromjesečje, njih 75,3 posto ostvarilo je veću dobit nego što su analitičari očekivali, što je iznad dugogodišnjeg prosjeka.

"Fedova je poruka malo agresivnija nego što se očekivalo, no nakon pada cijena neki su ulagači ocijenili da je dobra prilika za kupnju dionica, što je ublažilo gubitke", kaže Alan Gayle, direktor u fondu RidgeWorth Investments.

Na većini europskih burzi cijene su dionica, pak, jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,81 posto, na 6.453 boda, a frankfurtski DAX 0,16 posto, na 9.082 boda. Pariški CAC oslabio je, međutim, 0,05 posto, na 4.110 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close