Na Wall Streetu novi rekordi S&P i Dow Jones indeksa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2014. u 09:01
Foto: Thinkstock

Dow Jones ojačao je 12 bodova, ili 0,07 posto, na 17.827 bodova.

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok je energetski ponovno bio pod pritiskom zbog pada cijena nafte.

Dow Jones ojačao je 12 bodova, ili 0,07 posto, na 17.827 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 2.072 boda, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 4.787 bodova.

Nove rekordne razine S&P 500 i Dow Jones indeksa ponajviše se zahvaljuju usponu cijena dionica tehnoloških kompanija, pri čemu je PHLX indeks pouvodičkog sektora porastao 2,1 posto, na najvišu razonu od 2001. godine.

Najveće su dobitnice, sa skokom cijena za više od 4 posto, bile dionice Hewlett-Packarda i Analog Devicesa, nakon što su ti tehnološki divovi objavili kvartalne poslovne rezultate.

Pozitivno je na taj sektor utjecala i nada ulagača u dobru prodaju tehnološke opreme u predstojećoj sezoni blagdanske potrošnje.

„Prodaja osobnih računala bila je usporena, pa sada postoje izgledi da će porasti“, kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i solidnim pokazateljima iz američkog gospodarstva. Potrošnja Amerikanaca blago je porasla, dok su planirana poslovna ulaganja pala drugi mjesec zaredom. No, povjerenje potrošača kreće se na najvišim razinama u sedam i pol godina.

„Ukupna slika nakon svih tih pokazatelja jest da je američko gospodarstvo čvrsto, premda se rast drugih najvećih svjetskih gospodarstava usporava“, kaže Peter Jankovskis.

Najveći je gubitnik, s padom za 1,1 posto, bio S&P indeks energetskog sektora zbog daljnjeg pada cijena nafte uoči sjednice OPEC-a. Sve je izglednije da najveći svjetski izvoznici nafte neće smanjiti proizvodnju nego prepustiti tržištu da se samo stabilizira.

Kako se u četvrtak na Dan zahvalnosti ne radi, dok će se u petak na Wall Streetu raditi skraćeno, u srijedu je obujam trgovanja bio vrlo mršav. Na američkim je burzama vlasnika zamijenilo samo 4,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,3 milijarde.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,03 posto, na 6.729 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 4.373 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,55 posto, na 9.915 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close