Na Wall Streetu cijene pale drugi dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2015. u 08:18
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer su ulagači oprezni nakon nedavnih rekordnih dosega Dow Jones i S&P 500 indeksa, a uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo osjetno utjecati na tržište.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer su ulagači oprezni nakon nedavnih rekordnih dosega Dow Jones i S&P 500 indeksa, a uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo osjetno utjecati na tržište.

Dow Jones oslabio je 106 bodova, ili 0,58 posto, na 18.096 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,44 posto, na 2.098 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 4.967 bodova.

Pad cijena dionica drugi dan zaredom posljedica je opreza ulagača, nakon što su u veljači Dow Jones i S&P 500 indeks skočili više od 5,5 posto, dosegnuvši u ponedjeljak rekordne razine, dok se Nasdaq indeks istodobno probio iznad 5.000 bodova, po prvi puta u 15 godina.

"Ne bismo ništa zaključivali iz ovog dvodnevnog pada cijena jer je veljača za tržište bila sjajna. I dalje predlažemo kupnju nakon svakog pada cijena", kaže David Katz, direktor u tvrtki Matrix Asset Advisors.

Ulagači su oprezni jer će idućih dana biti objavljen niz makroekonomskih pokazatelja, a u petak vladino izvješće o zaposlenosti, koje obično znatno utječe na tržište jer potiče špekulacije o tome kada će Fed povećati kamate – polovicom ili krajem godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih u SAD-u povećan za 238.000, manje u odnosu na 257.000 u siječnju.

Jučer objavljeno izvješće konzultantske tvrtke ADP pokazalo je da je u veljači u privatnom sektoru otvoreno 212.000 novih radnih mjesta, 8.000 manje nego što se procjenjivalo.

Tzv. 'Bež knjiga' Feda pokazala je, pak, da je u većini regija i sektora gospodarska aktivnost od početka siječnja do polovice veljače porasla.

Na nastavak rasta američkog gospodarstva ukazuju i izvješća tvrtke Markit i Instituta menadžera nabave o blagom jačanju aktivnosti u uslužnom sektoru. Ipak, rast gospodarstva na početku ove godine znatno je sporiji nego u drugom polugodištu prošle.

Zbog toga su ulagači oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih pet dana iznosi 6,5 milijardi.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,44 posto, na 6.919 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,98 posto, na 11.390 bodova, a pariški CAC 0,99 posto, na 4.917 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close