Na tržište izlazi 51% dionica Luke Rijeka

Autor: Suzana Varošanec , 28. lipanj 2015. u 22:00
Početak radova na Škrljevu predviđen je za zadnji kvartal 2015./Nel Pavletić/PIXSELL

Ne iskoristiti li država pravo prvenstva prilikom upisa i ne sudjeluje u četvrtom krugu, moguće je da će većinski udio imati novi ulagatelji.

Luka Rijeka će danas objaviti poziv na upis novih dionica u prvom, drugom i trećem krugu, u kojem će biti navedena razdoblja upisa i uplate.

Javni poziv na upis u četvrtom krugu u objavu će naknadno ako se za to ostvare uvjeti predviđeni Odlukom o povećanju temeljnog kapitala tvrtke (uplatom u novcu) i Prospektom koji je odobrila Hanfa, te je potom i objavljen.  Pravni savjetnik je odvjetničko društvo Divjak, Topić & Bahtijarević, revizor – KPMG Croatia, a agent izdanja – PBZ. Predmet ponude je najmanje 6.000.000 do najviše 7.500.000 novih redovnih dionica koje glase na ime (51% dionica), svaka u nominalnom iznosu od 40 kuna.

Nove dionice ponudit će se na prodaju u rasponu cijene između 40 i 70 kuna za jednu. Izdavatelj ih namjerava uvrstiti u Službeno tržište ZSE, a prema odluci Glavne skupštine na navedeni način temeljni kapital se može povećati do najviše 300 milijuna kuna. To je ujedno i svota iz koje se pretežito planira financirati proširenje pozadinskog terminala Škrljevo od kojeg se očekuje jačanje pozicije tvrtke na tržištu i povećanje konkurentnosti. Stoga je bitno da se što prije realizira. Najvažniji je trend, navodi se u Prospektu, razvoj projekta Škrljevo za koji je građevinska dozvola dobivena krajem 2014. U tijeku je izrada tenderske dokumentacije i pretkvalifikacija izvođača radova, a uz uvjet da se osigura njegovo financiranje predviđen je početak radova u zadnjem kvartalu 2015.

U tom bi se slučaju njegova prva faza mogla završiti do kraja 2016., tako da bi već poslovna godina 2017. trebala imati komercijalne efekte od te investicije. U planu je i taj projekt  kandidirati u skladu sa Zakonom o poticanju investicija slijedom čega se očekuje dobivanje poticajnih mjera za kapitalne troškove investicijskog projekta. No, Luka Rijeka je započela postupak dokapitalizacije, koja u budućem razdoblju može donijeti promjene u vlasničkoj strukturi, posebno kod većinskog vlasnika države  (84,8%), navodi se u Prospektu jer "do njegova datuma nije usvojena nikakva odluka Vlade o sudjelovanju u procesu dokapitalizacije".

Ne odluči li država iskoristiti pravo prvenstva prilikom upisa novih dionica tijekom prvog kruga, te odluči ne sudjelovati u četvrtom krugu upisa novih dionica, među rizicima navodi se mogućnost da će većinski vlasnički udio u strukturi dioničara Luka Rijeke imati novi ulagatelji, što može utjecati na sastav Nadzornog odbora, sustav korporativnog upravljanja i strategiju, organizaciju i upravljanje društvom. U slučaju da vlasnički udio države padne ispod 50% te privatni ulagatelj postane većinski vlasnik, postojeći koncesijski odnos bi u računovodstvenom smislu bio definiran kao javno-privatni.

Ciljani iznos inače očekuju se uglavnom u drugom krugu u kojem će pravo upisa imati kvalificirani ulagatelji – obvezni mirovinski fondovi, dobrovoljni mirovinski fondovi, mirovinska osiguravajuća društva, EBRD, HBOR, Fond za financiranje razgradnje NEK, UCITS fondovi, alternativni investicijski fondovi, osiguravajuća društva, banke i investicijska društva za vlastiti račun ili u ime i za račun portfelja. U trećem krugu dionice će moći kupiti bivši i sadašnji zaposlenici. 

Komentirajte prvi

New Report

Close