Na europskim burzama vlada nesigurnost

Autor: Poslovni.hr/H , 23. listopad 2014. u 15:13
Reuters

Na europskim se burzama danas trguje vrlo nesigurno, pa su indeksi čas u plusu čas u minusu, jer ulagači burno reagiraju na svaku bolju ili slabiju nego što se očekivalo vijest iz gospodarstva ili kompanija.

Na europskim se burzama danas trguje vrlo nesigurno, pa su indeksi čas u plusu čas u minusu, jer ulagači burno reagiraju na svaku bolju ili slabiju nego što se očekivalo vijest iz gospodarstva ili kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 13,30 sati gotovo nepromijenjen na jučerašnjih 1.308 bodova.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 0,50 posto, na 6.368 bodova, dok je pariški CAC ojačao 0,10 posto, na 4.109 bodova, a frankfurtski DAX 0,15 posto, na 8.956 bodova.

Na početku današnjeg trgovanja cijene su dionica pale pod pritiskom slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko europskih kompanija.

Burzovne je indekse pritisnuo i podatak da je indeks menadžera nabave (PMI) za Francusku u listopadu pokazao daljnji pad poslovnih aktivnosti. Skliznuo je s rujanska 48,4 boda na 48 bodova, što je daljnje klizanje ispod razine od 50 bodova, odnosno u području pada aktivnosti.

Kasnije su, međutim, cijene dionica znatno porasle jer je ulagače ohrabrilo izvješće prema kojemu su poslovne aktivnosti u njemačkom privatnom sektoru ubrzale u listopadu, signalizirajući mogući novi zamah u najvećem gospodarstvu eurozone u četvrtom kvartalu.

Za eurozonu u cjelini preliminarni skupni PMI indeks, koji objedinjuje aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru 18-članog bloka, u listopadu je uvećan, na 52,2 boda, ukazujući na blago ubrzanje aktivnosti u privatnom sektoru.

No, entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo, pa su se cijene dionica ponovno našle u silaznoj putanji.

Rast američkih terminskih indeksa, međutim, ponovno je oraspoložio ulagače, jer najavljuje oporavak cijena dionica na Wall Streetu nakon jučerašnjeg pada.

Oko 13,30 sati terminski S&P 500 indeks bio je u plusu 0,4 posto, nakon što je jučer skliznuo 0,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close