Na burzama prikupljeno najviše kapitala u tri godine

Autor: Tomislav Pili , 28. lipanj 2018. u 12:45
Po najavama, Hong Kong bi ove godine mogao prikupiti najviše novih uvrštenja/REUTERS

U 660 IPO-a prikupljeno je 94,3 milijarde dolara; po broju IPO-a prednjači Hong Kong, a po kapitalu New York.

Hongkonška burza zauzela je prvu poziciju među tržištima kapitala koja su u prvom polugodištu privukla najviše inicijalnih javnih ponuda (IPO).

No, sudeći po najavljenim uvrštenjima za drugo polugodište, Hong Kong je na najboljem putu da bude prva burza po broju IPO-a i u cijeloj godini. Kako stoji u istraživanju konzultanske kuće Ernst & Young (EY), u Hong Kongu je u prvih šest mjeseci svoje dionice uvrstilo 98 kompanija.

Prvi pratitelj je Njujorška burza (NYSE) koja je u prvom polugodištu privukla 35 IPO-a. Međutim, kada se uzme u obzir iznos prikupljenog kapitala, New York daleko nadmašuje azijskog takmaca.

Naime, u IPO-ima na NYSE-u prikupljeno je 18,6 milijardi dolara dok su kompanije u Hong Kongu došle do 6,4 milijarde dolara.

Ukupno gledajući, u prvom polugodištu u cijelom svijetu zabilježeno je 660 IPO-a što je za petinu manje nego godinu ranije. Analiitčari EY-a taj pad pripisuju rizicima i nesigurnostima na geopolitičkom i trgovinskom planu.

Međutim, kompanije su prikupile pet posto više kapitala, odnosno 94,3 milijarde dolara. To je najbolji rezultat od 2015. godine kada je u 704 IPO-a prikupljeno 110,1 milijarda dolara. U EY-u predviđaju da će drugo polugodište biti znatno sadržajnije, posebno na Hongkonškoj burzi na kojoj je uvrštenje najavio i kineski Xiaomi.

Analitičari predviđaju da će se u Hong Kongu ukupno ove godine prikupiti 25,5 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close