Moody’sove ocjene i prognoze pritisnule europske dionice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2012. u 16:19
Epa

Europske dionice oslabile su u utorak, predvođene francuskim i talijanskim dionicama, nakon što je agencija Moody’s snizila kreditni rejting Francuske.

Europske dionice oslabile su u utorak, predvođene francuskim i talijanskim dionicama, nakon što je agencija Moody's snizila kreditni rejting Francuske i objavila da je prognoza za talijanski bankovni sustav i dalje negativna.

Londonski FTSE pao je 0,15 posto na 5.728 bodova, a frankfurtski CAC za 0,37 posto, na 3.426 bodova. frankfurtski DAX bio je pak u blagom plusu, ojačavši 0,09 posto na 7.129 bodova.

Indeks talijanske burze FTSE MIB pao je 0,9 posto, pritisnut financijskim dionicama, nakon što je agencija Moody's objavila da su uvjeti poslovanja talijanskih banaka teški i da će ostati zahtjevni i u narednom razdoblju.

Ta se ocjena nadovezala na informaciju iz neimenovanih izvora da je talijanska središnja banka zatražila od domaćih zajmodavaca da stave na stranu dostatne iznose za pokrivanje gubitaka po nenaplativim zajmovima, što je rezultiralo padom cijena dionica banaka Banco Popolare, UniCredit i Banco Popolare u rasponu od 1,7 do 3 posto.

Ulagači su također reagirali na Moody'sovo snižavanje rejtinga Francuske, drugog po veličini gospodarstva eurozone. Cijene dionica EDF-a, Bouyguesa i France Telecoma pale su od 1,3 do 1,9 posto.

"Temeljni problemi eurozone nisu nestali i nema nedvosmislenih naznaka njihova rješenja. Dok ne dobijemo jasnu strategiju, problemi će se nastavljati", rekao je Oliver Wallin, direktor ulaganja u Octopus Investmentsu. "Najslabije karike u lancu su nesumnjivo Španjolska, Italija, Grčka, Cipar i Portugal. Trenutno nije moguće odvojiti bankovni sektor od problema s kojima se suočavaju države".

U prosjeku je bankovni sektor oslabio 1,1 posto a građevinski sektor, također osjetljiv na gospodarske cikluse, bio je na nešto blažem gubitku, od 0,2 posto.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajao se talijanski proizvođač automobila Fiat, koji je izgubio na vrijednosti pet posto.

Neki analitičari napominju ipak da europske dionice imaju potencijala za rast u narednim danima temeljem očekivanja da će američki političari postići napredak u pregovorima o izbjegavanju fiskalne krize. Očekuje se i dogovor ministara financija eurozone o isplati blokirane tranše pomoći prezaduženoj Grčkoj.

Na dobitku su pak bile dionice putničkih i turističkih kompanija, potpomognute 5,6-postotnim rastom cijena dionica easyJeta koji je udvostručio dividendu nakon objave godišnjih rezultata.

Indeks Tokijske burze zaključio je trgovinu u minusu 0,12 posto, spustivši se na 9.142 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close