Mlakom reakcijom burza poručuje da ne vjeruje u reforme

Autor: Tomislav Pili , 09. studeni 2015. u 22:01
Analitičari ne očekuju kratkoročnu pozitivnu reakciju ulagača/Davor Višnjić/PIXSELL

Neizvjesnost oko sastavljanja Vlade i nejasnost reformi potpuno zakočili tržište.

Tek nepopravljivi optimist mogao bi reći da je u ponedjeljak tržište kapitala pozdravilo rezultate parlamentarnih izbora. Zaustavljanjem trgovanja na Zagrebačkoj burzi indeks CROBEX ojačao je tek 0,25 posto zaustavivši se na 1719 bodova. Iako su analitičari već početkom predizborne kampanje najavljivali kako će reakcija burze biti mlaka, trgovanje dan nakon izborne noći pokazalo je i slabokrvan promet od tek 7,6 milijuna kuna.

Izbori su burzu potpuno umrtvili, kaže Roman Rinkovec, investicijski savjetnik u Credosu. "Zadnja tri radna dana uoči izbora redovni promet dionicama bio je prosječno oko pet milijuna kn, dakle vrlo loš. Situacija u ponedjeljak je vrlo slična: oko 15 sati dionički promet je iznosio pet milijuna kuna, a samo pet dionica ima više od 100.000 kuna prometa: povlaštena dionica Adrisa, HT, Maistra, Valamar Riviera i Atlantic grupa", analizira Rinkovec. Prema njegovu mišljenju, razlog je očit. "Neizvjesnost oko toga tko će sastaviti novu Vladu, izvjesna skepsa oko njezine stabilnosti i nedovoljno jasan program koje su to uopće reforme i kako ih i u kojem roku provesti", tvrdi Rinkovec.

 

7,5milijuna

kuna iznosio je u ponedjeljak ukupni promet na burzi

Pitanje reformi i njihova efekta naglašavaju i drugi analitičari. Davor Špoljar, analitičar tržišta kapitala Erste banke, kaže da ukoliko će su u prvom planu zadržati reforme, njihovo provođenje u dugom bi roku trebalo djelovati poticajno na domaće gospodarstvo i na samu konkurentnost poduzeća. "Kako postoji određeni vremenski odmak od inicijalnih reformskih ideja do krajnjih rezultata, ne očekujemo značajniju kratkoročnu reakciju dioničkih tržišta", ističe Špoljar.  Posljednje dvije Vlade uglavnom su nezainteresirano gledale na tržište kapitala, pa je pitanje hoće li nova Vlada nastaviti sa sramežljivim procesom privatizacije koji je pokrenula prošla Vlada.

Podsjetimo, jedina prava dovršena privatizacijska priča bila je prodaja Croatia osiguranja rovinjskom Adrisu. Na pitanje što u tom kontekstu očekuje od nove vlasti, predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić ističe kako tržištu treba dobrih investicijskih priča. "Mi smo svakako zagovornici privatizacijskih trendova, bez obzira na vladajuću opciju. Nadamo se da će to biti u skladu s monetarnim i političkim ciljevima i one konstelacije vlasti koja će biti rezultat izbora i postizbornih aktivnosti", dodala je Gažić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close