Mali dioničari Kentbanke ne daju se jeftino istisnuti

Autor: Jadranka Dozan , 05. listopad 2016. u 22:01
Süzer grupu od 100% dijeli tek 0,5% dionica/Ivo Čagalj/PIXSELL

Otpremninu od 4750 kn mali dioničari smatraju nerealno niskom podsjećajući i na to da im po povlaštenim dionicama za 2014. i 2015. nije isplaćena dividenda, a zbog svega su krenuli i u pobijanje odluka lipanjske skupštine.

Kad im vlasnička prevlast premaši 95 posto, većinski dioničari često se odlučuju riješiti se 'gnjavaže' s preostalim malim dioničarima kroz postupak istiskivanja (squeeze-outa). Na to se ove godine odlučio i turski Süzer holding kao gotovo stopostotni vlasnik Kentbanke, koja je do prije četiri godine poslovala pod imenom Banka Brod.

No, i u slučaju Kentbanke skupina investicijski vještijih malih dioničara odlučila je biti tvrd orah i ne pristati na jeftino istiskivanje. Ponuđenih 4750 kuna otpremnine po povlašenoj dionici, što bi značilo isplatu ukupno oko 1,9 milijuna, smatraju upravo takvim pokušajem turskog vlasnika čiji se udjel nakon četiri dokapitalizacije rezervirane samo za njega popeo na 99,5 posto udjela u temeljnom kapitalu koji je dosegnuo gotovo 280 mil. kuna. Na osporavanje pravičnosti otpremnine 'male' je dodatno potaknulo i to što im po povlaštenim dionicama banka do danas nije isplatila pripadajuću dividendu (osam posto nominalnog iznosa dionice godišnje ili po 304 kn) za 2014. i 2015.  

Za razliku od procjene primjerenosti otpremnine do koje je došla sama banka, a ispitao je i potvrdio vještak, u vještačenju koje su inicirali mali dioničari tvrdi se da je ona rezultat neprimjerene metode izračuna te da je pravična vrijednosti dionice između 6700 i 8250 kuna. Ukratko, 'mali' drže da većinski dioničar koristi glasačku silu na njihovu štetu ugrožavajući načelo jednakopravnog položaja u društvu. A nakon ljetošnje skupštine krenuli su i u utvrđivanje ništetnosti njezinih odluka. Na naš upit o svim tim primjedbama iz banke nismo dobili odgovor.

Komentirajte prvi

New Report

Close