Kineski burzovni balon na rubu pucanja?

Autor: Tomislav Pili , 28. lipanj 2015. u 22:00
Građani drže 13 posto štednje u dionicama/REUTERS

Indeks Šangajske burze pao je više od sedam posto što je njegov najsnažniji dnevni pad od sredine siječnja.

Burzovna groznica koja već mjesecima trese Kineze polako pokazuje i svoju tamnu stranu. Indeks Šangajske burze u petak se stropoštao za preko sedam posto na 4193 boda, što je njegov najsnažniji dnevni pad od sredine siječnja. Ujedno je i na najnižoj razini od početka svibnja.

Za prošli tjedan šangajski je indeks u minusu deset posto nakon što je pretprošlog tjedna pao za 13 posto. Ipak, od početka godine indeks je još uvijek u plusu od nekih 40 posto. Gotovo svi inozemni poslovni mediji izvijestili su o snažnom padu kineskih dionica, pa mnogi zapadni analitičari govore kako se na kineskim burzama napuhao balon koji je na rubu pucanja. Stanje na kineskim burzama prate i hrvatski fond-menadžeri. Tako Isak Nuhić, fond-menadžer u Ilirika Investmentsu, kaže kako ovogodišnji rast ukazuje na određeno pregrijavanje tržišta.

 

10posto

oslabio je kineski burzovni indeks tijekom prošlog tjedna

"Trenutno se događa određena korekcija, ali da li se radi o pucanju balona teško je reći", ocjenjuje Nuhić. Dodaje kako treba biti oprezan pri usporedbi odnosa cijena i zarada za koje zapadni analitičari tvrde da je u kineskom slučaju visok. Tako prosječni odnos cijena i zarada u Šangaju iznosi 21, dok je kod američkog S&P 500 indeksa 18,6, a STOXX 600 Europe indeksa 23,5.  "Kineski građani sve više ulažu u dionice te veći broj malih ulagača povećava i volatilnost tržišta. Mnogo analitičara i ovo vide kao rizik iako je više od 65 posto štednje u Kini i dalje u nekretninama, a tek 13 posto u dionicama", pojasnio je Nuhić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close