Ini 12 posto manji prihodi i 76 posto veća dobit

Autor: Marko Biočina , 30. srpanj 2014. u 22:01
Ina sve više ulaže u domaća ležišta ugljikovodika/Goran Stanzl/PIXSELL

Veća profitabilnost tvrtke posljedica je investicija u veću proizvodnju domaće nafte te značajnih ušteda.

I Ina je predstavila svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine.

 

18posto

smanjena je neto zaduženost Ine u odnosu na isto razdoblje prošle godine

U tom razdoblju kompanija je ostvarila EBITDA (dobit prije kamata, amortizacije i oporezivanja) u iznosu od 1,47 milijardi kuna te neto dobit u iznosu od 372 milijuna kuna. Ukupni prihodi od prodaje iznosili su 11,76 milijardi kuna, što je 12 posto manje nego u istom razdoblju lani. Sve u svemu, unatoč manjim prihodima, Ina je ostvarila značajan rast dobiti – samo neto dobit porasla je za 76 posto. U kompaniji su vrlo zadovoljni tom činjenicom te je tumače kao posljedicu kvalitetna upravljanja kompanijom.

 

534mil.

kuna iznosila je operativna dobit Ine u prvoj polovici 2014.

"Kontinuiranim i svjesnim naporima menadžmenta Ina je ostvarila poboljšanu operativnu i neto dobit u prvom polugodištu 2014. godine, učinkovito ublažavajući negativne učinke i dalje vrlo teških tržišnih uvjeta i regulatornih promjena koje su imale snažan negativan utjecaj na poslovanje našeg segmenta Istraživanja i proizvodnje te na plinsko poslovanje. Uspjeli smo dodatno ojačati svoj financijski položaj, istodobno povećavajući kapitalna ulaganja za čak 33%, ponajprije u segmentu Istraživanja i proizvodnje, što se očituje u povećanju proizvodnje nafte iz postojećih domaćih polja i privremenom zaustavljanju pada proizvodnje", rekao je čelni čovjek kompanije Zoltán Áldott.

 

372mil.

kuna iznosila je neto dobit Ine u prvoj polovici 2014.

Utoliko, unatoč rastu dobiti, vjerojatno najpozitivniji dio polugodišnjih rezultata Ine jest činjenica da je kompanija prvi put u deset godina zabilježeno povećanje domaće proizvodnje nafte. To je posljedica više Ininih investicijskih projekata posljednjih godina na području Panonske Hrvatske, a koji bi tijekom predstojećeg srednjeročnog razdoblja trebali rezultirati značajnijim rastom domaće proizvodnje. Ipak, dugoročno te investicije nisu dovoljne i evidentno je da je kompanija na prekretnici.

 

33posto

rasle su investicije Ine u prvih 6 mjeseci 2014. u odnosu na isto lanjsko razdoblje

U proteklih nekoliko godina jak operativni novčani tijek nastao kao posljedica smanjenja troškova i prosječno visoke cijene ugljikovodika bio je u najvećoj mjeri kanaliziran u smanjenje zaduženosti, a manje u investicije. Omjer duga i kapitala tako je trenutačno na vrlo niskoj razini od 24%, no za rast su potrebni novi projekti. Koji će i kakvi projekti to biti još nije jasno, pri čemu je logično očekivati da će Vlada kao jedan od suvlasnika zagovarati investicije u rafinerijski sektor Inina poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close