HT-u pali prihodi i skočila dobit. Nebisovo prvo obraćanje: Cilj je održivi rast

Autor: Bernard Ivezić , 29. travanj 2019. u 14:08
Novi predsjednik Uprave najavio je intenzivna ulaganja u mreže

Vodeći telekom u državi uprihodio je 1,78 milijardi kuna (-1,3%), a neto dobit veća je za 14,1% i dosegla je 190 milijuna kuna.

Hrvatski telekom u prvom tromjesečju 2019. zabilježio je pad prihoda od 1,3 posto na 1,78 milijarde kuna. Na to je utjecalo smanjenje utrška u fiksnoj telefoniji, veleprodaji u fiksnim komunikacijama pa čak i u širokopojasnom internetu i TV uslugama.

Operater navodi da je uspio knjigovodstveno operativni prihod povećati iznad razine tromjesečja godine prije i to zahvaljujući povećanju "ostalih prihoda od redovnog poslovanja" na 80 milijuna kuna. Tako je ukupan operativni prihod na kraju tromjesečja bio 1,86 milijardi kuna. Godinu prije bio je 1,82 milijarde.

Zbog promjene računovodstvenog standarda HT-u je značajno skočila operativna dobit, sa 712 milijuna kuna u prvom kvartalu lani na 753 milijuna kuna u prvom ove godine.

U HT-u navode da je operativna dobit prije jednokratnih stavki, a nakon najmova, povećana za 22% . Unatoč tome, operativna marža pala je ispod 40%, na 37,9. U HT-u dodaju da je na rast operativne dobiti utjecala i kupnja EvoTV-a.

HT je u prvom kvartalu prikazao i rast neto dobiti, za 14,1% na 190 milijuna kuna. Na kraju prvog tromjesečja promijenio se predsjednik Uprave, Davora Tomaškovića naslijedio je Grk Kostas Nebis.

On je u svojoj prvoj službenoj izjavi naglasio da su rezultati u prvom tromjesečju odlični. "U sljedećem razdoblju strateški fokus bit će na pojednostavnjenju i digitalizaciji korisničkog iskustva, bržem i agilnijem poslovanju kompanije i intenzivnim ulaganjima u nepokretne i pokretne mreže velike brzine, čime ćemo korisnicima i hrvatskim građanima omogućiti da iskoriste prilike koje nudi digitalizacija, što će dovesti do održivog rasta HT-a", kaže Nebis.

Komentirajte prvi

New Report

Close